Надявам се 100-процентовото броене на разписките от машинния вот да

...
Надявам се 100-процентовото броене на разписките от машинния вот да
Коментари Харесай

Росица Матева: Надявам се да не бъде атакуван резултатът от машинния вот

Надявам се 100-процентовото преброяване на разписките от машинния избор да не се употребява за офанзива на резултата. Това съобщи в ефира на  зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева. Тя и сътрудника й Цветозар Томов гласоподаваха " срещу "  100-процентовото броене на контролните разписки. 

" Моето мнение е, че контролно броене на разписките би трябвало да се извърши от ЦИК, а не от секционните изборни комисии след края на изборния ден. След решението на Върховен административен съд, се надявам да не се употребява резултатът от това броене, с цел да бъде нападнат резултатът от машините. ВАС е безапелационен, че контролното броене е единствено информативно и не може да се отрази на изборния резултат. Резултатът от гласуването с машини се открива посредством разпечатване на протокола от машината и добиване на данните от записващото устройство – флаш паметта “, уточни Матева.

Тя добави, че в ръчното броене няма да се считат преференциите, само че чака закъснение в отчитането на резултата. 

В неделя 11 936 машини ще бъдат употребявани за вота у нас и в чужбина. Зад граница към този момент са изпратени 416 машини, с които ще се гласоподава в 206 секции.
В 9399 секции у нас ще се гласоподава машинно, като в 2121 от тях ще има по две машини.  

" Всички тези машини са благосъстоятелност на страната. Те са сертифицирани и са се намирали в склада, който се охранява от Жандармерията. Държавна благосъстоятелност са общо 12 837, тъй че имаме и запас. От тях ще заделим машини, в случай че има нов избор за президент и вицепрезидент, които ще заминат отвън страната, с цел да бъде по-бърз процесът ", каза още Матева.

Зам.-председателят на ЦИК съобщи, че няма по какъв начин сертифицираните за вота машини да се смесят с спомагателните на " Сиела Норма ". Тя изясни, че пристигналите нови машини за компанията не са разпечатвани и се охраняват, като ще бъдат върнали на " Сиела Норма "  на 22 ноември.
Останалите машини, открити в митнически склад на Летище София, за които ЦИК разбра от прокуратурата, към този момент са преместени и се охраняват от Министерство на вътрешните работи, като не могат да излизат от там без разрешението на ЦИК. 

" След като бъде конфигурирана една машина, тя се заключва и с цел да бъде конфигуриран нов програмен продукт, е нужен този ключ, който се съхранява в ЦИК. След това в машините се слагат флаш паметите. В СИК машините идват с пломбирано това поделение, отделението за хартията и има предоставени пломби на СИК, които да пломбират след включването й. Вечерта, откакто приключат изборите и се разпечата протоколът от машината, се отваря отделението с флаш паметите и те ще бъдат разграничени. Едната ще пристигна в ЦИК, а другата – в „ Информационно обслужване “ и ще съпоставим резултатите от двете памети ", изясни Матева. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР