Надин Лабаки разказва покъртително уникалната история на хлапе, което съди

...
Надин Лабаки разказва покъртително уникалната история на хлапе, което съди
Коментари Харесай

Дете е бебе с главни роли в уникален филм за възрастни

Надин Лабаки споделя покъртително неповторимата история на хлапе, което съди родителите си, че са му дали живот

БОРИС АНГЕЛОВ
СПЕЦИАЛЕН ПРАТЕНИК НА 19`
КАН

Надин Лабаки най-вече от всички в Кан заслужава Златната палма тази година. Ливанското предложение в конкуренцията на главната стратегия на най-престижния международен кинофестивал - Кафарнаум, е необикновено пресъздаден на екрана поразителен роман за дете, което съди своите родители, че са го обрекли да живее.

В този филм за възрастни, в който се описват, само че по един неназидателен метод и по този начин стилните в Кан този сезон обществени драми на изключването, и нещастието на бежанците, и на неналичието на обич и състрадание, на съвест и чест в нашето време, и ужасяващото принуждение, основните функции извършват по един непостижим метод две деца - едното на към 10 - по сюжет "около 12 ", тъй като никой не помни на какъв брой е, а другото - на годинка.

Работата с бебето евентуално е лишила на режисьорката ужасно доста време и сила, тъй като резултатът е изумителен и филмът просто би трябвало да се види, това нещо не може просто да се опише. В него я има и играта на децата от Бейрут, които се преследват с пушки, и отчайващата беднотия, и несъществуващото общество в епоха, която назоваваме информационна. Дано да го забележим на някой от фестивалите в София! Има за какво. За да видят и нашите кинотворци, че киното не е бюджет, а концепция, дух, полет, ентусиазъм, можене...

Специално означаваме казахстанския филм от селекцията Особен взор, озаглавен прелестно Ласкавото равнодушие на света. Той е за битката на двама самотни младежи от провинцията против...света и събитията, които ги изпращат на ръба на живота.

Те се пробват да намерят избавление в какво ли не, до момента в който не доближават до разумния извод, че всичко е обич. Представен с думи, сюжетът наподобява елементарен, само че в действителност филмът е лек, грациозен, красиво сниман с доста изящни, само че също с груби или присъщи елементи, които го вършат международен шлагер, въпреки в главната си част да е на съветски, а от време - в точния момент да минава на казахски, от което обаче зрелището не губи въобще.

Снимка: Filmz.ru
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР