Надали има в историята друга жена, вдъхновявала, любила, съпътствала живота

Надали има в историята друга жена, вдъхновявала, любила, съпътствала живота ...

Алма - музата на деветимата творци.


Надали има в историята друга жена, вдъхновявала, любила, съпътствала живота на толкова гениални мъже, както Алма Шиндлер-Малер-Гропиус-Верфел. Наричали я "музата на деветимата творци" или "вдовицата на четирите изкуства". Алма била съпруга, любовница и муза на най-знаменитите мъже на своето време. В мемоарите си злословела по адрес на всеки от тях и така и не е ясно дали изобщо е обичала някого. Днес това е без значение - нейният образ останал безсмъртен в творбите на влюбените в нея мъже, а историята й е почти легенда. Разказва я Каролине Бернард в книгата си "Музата на Виена" (изд. "Емас", превод Величка Стефанова).

Густав Климт, Александер фон Цемлински, Макс Буркхарт, Густав Малер, Оскар Кокошка, Валтер Гропиус, Франц Верфел - художници, композитори, театрали, писатели, поети, архитекти, едни от най-великите творци на Виенския сецесион, са били завладени от нейната красота, чар и интелект.

Алма, 17-годишната заварена дъщеря на художника Карл Мол, вече е добила славата на най-красивата виенчанка и е станала притегателна фигура не само в известния салон на своите родители. Израснала сред бохемата на Виенския сецесион, получила солидно за едно момиче образование, девойката се изявява като талантлива пианистка, тайно композира... И неминуемо става обект на интерес от страна на много мъже, известни и не толкова известни. 

След няколко кратки флирта, сред които и с Густав Климт, Алма среща Густав Малер, преуспяващия директор на Виенската опера, смятан вече и за гениален композитор. След няколко седмици бурна любов идва тайният годеж, а после и сватбата, за която говори цяла Виена. Двайсет и две годишната Алма навлиза в този брак с очакванията за блясък и безкрайно щастие. И наистина като съпруга на един от най-големите музиканти на своето време тя води живот извън нормите на всекидневието, живот, за какъвто биха мечтали много жени. Цената е Алма да се откаже от своето аз и да бъде само блестящо допълнение към именития си съпруг...

Източник: duma.bg