Над сто души са заразени при взрив от хепатит А

...
Над сто души са заразени при взрив от хепатит А
Коментари Харесай

Над сто души са заразени при взрив на хепатит А в ромския квартал в Луковит

Над 100 души са инфектирани при гърмеж от хепатит А в ромския квартал " Изток " в Луковит. През последната седмица са регистрирани още 20 случая на болни, най-вече деца. Всички са хоспитализиране в Ловеч и Плевен, заяви доктор Ивелина Русева, шеф на Регионалната здравна ревизия, представена от Българска телеграфна агенция.

Заболяването обаче се популяризира и отвън квартала.

Д-р Русева добави, че на 30 август следва среща с управлението на Община Луковит, с цел да се набележат по нататъшните дейности за справяне със болестта.

Имунизацията срещу вирусен хепатит вид А не е наложителна. От РЗИ са предложили да бъде направена на деца отвън квартала, които посещават детски градини и учебни заведения и не са имали контакт с заболели, или той е бил къс.

Заместник-кметът на община Луковит Цветенка Хаджиева сподели, че детска градина " Слънце ", която посещават множеството деца от ромския квартал, ще е затворена най-малко до 15 септември.

Детската градина " Шарено петле " ще отвори порти на 4 септември, а " Звънче " към този момент работи.

Приемът на деца обаче става единствено против документ от персоналния доктор, че не са заболели и не са имали контакти с към този момент инфектирани. Училищата в града също ще одобряват против документ от персоналния доктор, че детето не е болно от хепатит.

" Всички сме в смут и не знаем какво да вършим ", съобщи още Хаджиева. По думите й, когато децата тръгнат на учебно заведение, вероятността заболелите да се усилят е огромна, само че не могат да се затворят образователните заведения.

Нов случай на хепатит А е регистриран и в Ловеч, като заболелите в града към този момент са 18, само че са най-вече възрастни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР