Над половината от станциите за мониторинг в София са регистрирали

...
Над половината от станциите за мониторинг в София са регистрирали
Коментари Харесай

Граждани съдят София заради мръсния въздух

Над половината от станциите за мониторинг в София са записали равнища на замърсяване с фини прахови частици в пъти над законовата норма през миналата 2020 година Става дума за 35 пъти повече от допустимото, пишат от Euronews. Правна организация, която работи с жители, удостоверява, че локалната власт в столицата не е изпълнила законовите стандарти през последните 10 година

Шестима жители, които работят взаимно с еко деятелите от “За Земята” и правната организация “ClientEarth” са безапелационни, че кмета Йорданка Фандъкова и нейния екип не са свършили съвсем нищо, с цел да подобрят качеството на въздуха, който столичани дишат. Настоящите проекти съгласно тях няма да реализират задачите за 2024 година, както е било дадено. Става дума за предели, избрани от Европейския съюз за допустимите равнища на фини прахови частици. Идеята е да се отбрани публичното здраве.

Правните искания на жителите са стимулирани от неспособността на локалната администрация да отговорят съответно на огромните замърсявания на въздуха. По този метод е било нарушено правото им да дишат чист въздух, а това е по този начин от над 10 години. Според Ивайло Хлебаров от " За Земята " огромна част от преждевременните смъртни случаи са резултат точно от това. Той показва още, че обществените запаси за битка с този проблем на процедура се разходват без ясни ограничения и метод да се наблюдава тяхната успеваемост.

Според неправителствената организация Европейски алианс за публично здраве в София има максимален дял поданици, които употребяват коли в Европа. Данните демонстрират, че в града има близо 0,8 коли на възрастен, до момента в който междинното равнище за огромните градове в Европейски Съюз е към 0,5. Нарастването е записано в годините сред 2016-2020.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР