Над милион и половина българи биха се ваксинирали срещу COVID-19,

...
Над милион и половина българи биха се ваксинирали срещу COVID-19,
Коментари Харесай

Тренд: 43% от българите не искат и да чуят за ваксинация, около 1,5 млн. ще се боцнат

Над милион и половина българи биха се ваксинирали против COVID-19, а 43% не биха. Липсата на сигурност, че имунизацията е безвредна и опасенията от странични резултати са измежду главните аргументи българите да не желаят да се имунизират. Фактът, че обществени лица и политически фигури се имунизираха, основава повече доверие във имунизацията измежду всеки трети българин.

Това гласят главните заключения от ново изследване на „ Тренд “ по поръчка на вестник „ 24 часа “, отдадено на настройките на българите по отношение на имунизирането по отношение на COVID-19. Проучването е осъществено в интервала сред 12 и 19 януари 2021 година посредством изявленията “лице в лице ” измежду 1008 души на възраст 18+.

28% от пълнолетните българи биха се ваксинирали против COVID-19, до момента в който 43% не биха се ваксинирали. Спрямо просветителния статус, отчитаме, че измежду висшистите делът на деклариращите, че биха се ваксинирали е по-висок. Значим е делът (29%) на тези, които не знаят или още не са решили дали биха се ваксинирали.

Липсата на сигурност, че имунизацията е безвредна (22%) и опасенията от странични резултати (12%) са измежду главните аргументи българите да не желаят да се имунизират. Противоречивата информация за имунизацията или пък неналичието на информация (9%) също се явява като причина да не се имунизират.

42% от интервюираните са на мнение, че с появяването на имунизацията против COVID-19, навлизаме в нов стадий, в който светът овладява тази пандемия. Близо всеки трети пък е песимистичен към това изказване.

Обстоятелството, че зад създаването на имунизацията против COVID-19 седят едни от най-големите интернационалните фармацевтични компании, поражда доверие във имунизацията за 36% от интервюираните. 38% е делът на тези, които декларират, че за тях това не поражда доверие.

Всеки пети (22%) утвърждава концепцията, хората, които нямат ваксина да бъдат лимитирани в пътуването със самолети. Повече от половината (57%) обаче не утвърждават тази концепция.

Фактът, че обществени лица и политически фигури се имунизираха, основава повече доверие във имунизацията измежду всеки трети българин. Отново по-голям дял отчитаме измежду скептиците – за 51% това не основава повече доверие.

Медиите остават главният канал за информиране във връзка с имунизациите против COVID-19 (65%). Комуникацията с близки и познати (38%) също продължава да е метод за информиране на българите по тематиката, следвана от обществените мрежи (28%). Лекарите/ персоналните лекари също са главен източник на информация за имунизациите против COVID-19 (27%). Всеки десети пък споделя, че не търси информация за имунизацията. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР