Над България е прелетяла популярно наричаната падаща звезда с по-големи

...
Над България е прелетяла популярно наричаната падаща звезда с по-големи
Коментари Харесай

Какво точно прелетя над България, първи версии на астрономите

Над България е прелетяла известно наричаната " падаща звезда " с по-големи размери. Тя провокира светлинни и звукови резултати. Възможно е материалът от падащото тяло да е достигнал земята. Това заяви пред Българска национална телевизия тази заран Любомир Илиев от Института по астрономия на Българска академия на науките по отношение на падналия нощес астероид.

По думите му това събитие се назовава болид.
-->
" Няма данни за опустошения или повреди по здания. Такива огромни болиди не са чак толкоз редки феномени, могат да се следят даже и денем. Движат се със скорост до 70 000 километра в час, доближават доста високи температури и се унищожават ", добави Любомир Илиев.

Той разясни, че взривната вълна, която се е усетила се е случила на повече от 20 километра във височина.

" Става дума за рухване на огромно небесно тяло. Причините могат да бъдат естествени, може да бъде и независимо тяло. Материалът, който пада, е разпилян като прахуляк и като частици от към този момент изгорелия материал в земната атмосфера. Такива огромни феномени могат да провокират рухване на действителен материал от небето, може да се чака да има открити следи и парчета от това падащо тяло ", сподели още Любомир Илиев.



Небесното тяло е забелязано и от екипа на Института по астрономия към Българска академия на науките. Физикът Пенчо Маркишки удостовери пред Нова телевизия, че става въпрос за астероид.

Тялото се появи и продължи пътя си в посока север-североизток, сподели физикът Пенчо Маркишки.

„ Като цвят беше жълтеникаво, като гърмеж – озари небето сходно на мощна гръмотевица. Веднага разбрахме, че е или към Видинско, или още по нататък – към Румъния. Тялото е астероид – доста ослепителен, такива ги назоваваме болиди ”, изясни Маркишки.

Учените са почнали да ревизират към кой метеорен поток може да принадлежи.

В края на юли най-добре се следили 2 метеорни потока – Южните делта-аквариди и Алфа-каприкорниди.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР