Над 95% е шансът да се заразите, ако сте в

...
Над 95% е шансът да се заразите, ако сте в
Коментари Харесай

Инфекционист за морбилите: Силно заразни и с тежки последствия

Над 95% е шансът да се болестите, в случай че сте в контакт с болен от морбили, а не сте имунизиран, това сподели пред Дарик инфекционистът доктор Валери Велев – доктор в детско поделение на столичната болница по заразни и паразитни заболявания.

" През нашата болница и в действителност в Клиниката по капкови инфекции, където те въпреки всичко би трябвало да бъдат относително изолирани, минаха седем заболели, като от тях единствено един беше възрастен. Става въпрос за 37-годишна жена, която в действителност беше първата заболяла, едно 16-годишно момче и всички останали бяха дребни дечица ", сподели доктор Велев.

Само трима от всички инфектирани с морбили до момента са били изцяло ваксинирани. Ето какво изясни по този мотив инфекционистът: " Няма ваксина, която да защищава 100%. Това са го казвали доста мои сътрудници, удостоверявам и аз. Съвсем обикновено е, медицината не е математика. Има хора, които чисто генетично не могат да отговорят на ваксинните, без значение че можем, както е в съответния случай с морбили, да използван поредно двете дози, които се изискват по наложителен имунизационен календар. Но има и нещо друго - това са хора, при които не е проверяван титърът на антителата, т.е. дали тези хора са били имунизирани действително или са били имунизирани по документи. Но да приемем, че действително са били имунизирани, изцяло допустимо е да са се разболели ".

Майки на неимунизирани споделят " какво толкоз, в случай че се болести, ще изкара една шарка ". Това докторът разяснява по този начин: " Две са огромните беди при морбили. Едната е, че това е доста заразна зараза, над 95% е контагиозният показател. Тоест, в случай че едно болно дете се срещне със 100 неимунизирани или непрекарали морбили, към 95 деца ще се заразят, и то единствено в случай че се разминат с това дете или участват в едно затворено помещение с него без да имат директен контакт. Второто съществено нещо са затрудненията, които имаме по време на морбили и те напълно не са редки. Едното е от страна на дихателната система - развиват се много тежки пневмонии, които от време на време стигат и до дихателна непълнота. Виждал съм деца, при които се е налагала и апаратна вентилация, т.е. да бъдат интубирани, да бъдат в реанимационни и интензивни отделения. Другото тежко нещо е засягането на нервната система и по-специално на основния мозък, на самото сиво вещество, и развиването на енцефалит, което може да докара до доста тежки и остатъчни последици вечно след преболедуването на този енцефалит, или до гибел. До момента не сме имали затруднения от страна на централна нервна система, само че няколко от децата развиха много тежки пневмонии ". /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР