Над 90 процента от “легналите полицаи по улиците на българските

...
Над 90 процента от “легналите полицаи по улиците на българските
Коментари Харесай

90 на сто от „легналите полицаи“ са незаконни

Над 90 % от “легналите служители на реда ” по улиците на българските градове и села не дават отговор на нормите. Те са по-високи от оптимално допустимата височина от 7,5 см и по-тесни от изискваната широчина от 4,20 метра. Затова разрушават освен ходовата част на колите, а може даже да застрашат човешки живот, обясниха специалисти по пътно строителство и сигурност на придвижването пред “Труд news ”.

Наредбата за изкуствени неравности на Министерство на вътрешните работи и районното министерство, в която са посочени параметрите на оборудванията, е от 2012 година До 1 година след приемането є трябваше да бъдат махнати всички “легнали служители на реда ”, които нарушават условията. Но макар че срокът бе удължаван това не се прави от 10 години. От една страна никой от служителите не върви да мери какъв брой са високи или необятни “легналите служители на реда ”. От друга – в наредбата няма никаква санкция за длъжностни лица, които позволяват противозаконните напречни изкуствени неравности. Стопаните на пътя би трябвало да водят указател на всички сходни уреди, само че в него липсва каквато и да е строителна документи и приемен протокол, от който да се види, че “легналият служител на реда ” дава отговор на стандартите.

Проучване през 2015 година на Столичната община демонстрира, че от общо 1067 “легнали служители на реда ”, 960 нарушават наредбата. Само единици от тях са отстранени. Според специалисти това съответствие от 90% противозаконни е непокътнато и до през днешния ден и е същото освен в София, а на всички места в страната. Публична загадка е, че строителни компании, които вършат поправки и реконструкции на улици, без потребност поставят и по някой “легнал служител на реда ”, с цел да оскъпят плана. Прибират си парите и не ги интересува дали са спазили нормите и дали някой ще си счупи автомобила.

“Легналите служители на реда ” даже могат да са рискови и за човешки живот, споделят експертите. Когато изпъкнали изкуствени неравности се сложат от двете страни на пешеходна пътека или велосипедна алея, те “повдигат ” предницата на автомобила, който удря пешеходеца или колоездача не в бедрата, а по-високо – в коремната област, където се повреждат голям брой вътрешни органи, показват те.

Христо Радков, Българско обединяване на водачите: Трябва общините да махат ексцентричните уреди

Не сме срещу построяването на “легнали служители на реда ” пред детски градини и образователни заведения, каквито има от доста години в София. Но през 2020 година в писмо до тогавашния столичния кмет Йорданка Фандъкова изрично възразихме срещу концепцията да стартира всеобщо създаване на такива уреди, в това число и по необятни улици и булеварди, сподели Христо Радков, началник на Българско обединяване на водачите. Неговата организация приготвя сходно писмо против “легналите служители на реда ” до кмета Васил Терзиев и транспортната комисия в Столичния общински съвет. “Смятаме, че има огромна част от тези уреди, които не дават отговор на условията на подзаконовия нормативен акт – наредбата на Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие. Затова ще настояваме да се направи инспекция какъв брой са те по регионите на столицата, след което да се изготви стратегия, по която да бъдат реконструирани или напряко отстранени ”, сподели Радков.

Пътният инженер Илия Запрянов пред “Труд news ”: Ползата от „ гърбиците “ е никаква, а вредата е потвърдена

Има на по 20-30 години

“Нека да приказваме за “гърбица ”, а не за “легнал служител на реда ” или “спящ служител на реда ”, тъй като когато един водач мине през гърбица и стартира да я ругае, не е хубаво да ругае пътната полиция ”, посочи с възприятие за комизъм специалистът по пътна сигурност инж. Илия Запрянов. Той бе безапелационен, че казусът с “гърбиците ” в България е голям, само че неговите сътрудници пътни инженери избират да си траят, тъй като комисиите в общините ще отхвърлят да им съгласуват плановете. “А мен не ме е боязън от никого, по тази причина ми викат бай Илия Лъвското сърце ”, добави той.

Цветан Гемишев,
Труд news

– Инж. Запрянов, от 2012 година има нормативни условия за изкуствените неравности на пътя, отстранени ли са тези, които не дават отговор на нормите?
– Наредбата влезе в действие през 2012 година и в преходните є разпореждания се даваше период от 1 година да бъдат отстранени всички “гърбици ”, които не дават отговор на условията. От 2013 година до момента минаха 10 години и не са отстранени и освен това – даже и новите се строят, без да се съблюдават нормите. У нас продължава да има гърбици на по 20-30 години и нови, които повреждат частната благосъстоятелност – колите на хората, изгодата от тях е никаква, а вредата се вижда от всички. Имам поради преди всичко оптималната височина от 7,5 см. Тя бе възприета в България, макар че в други страни нормално е 6,5 см, само че ние по този начин малко обичаме да се изхвърляме и се спряхме най-гротескната височина. Ако в този момент отидете и измерите някои гърбици в София или различен град, незабавно ще откриете, че те може да са 9 см, 10 см и отново не приказвам за заварено състояние отпреди 2012 година, а за фрапиращи нарушавания на наредбата и при ново строителство. Същото се отнася и за другия норматив – 4 метра и 20 см широчина на “гърбицата ”. И той всеобщо се нарушава…

– Минавал съм през “лежащи служители на реда ” с дължина под 1 метър…
– Разбира се. Когато бе възприето да се строи у нас такова оборудване, задачата беше от него да се ограничи скоростта от 50 км/ч до 30 км/ч. Значи в нормативите ние споделяме, че за рухване на скоростта под 50 км/ч, гърбицата би трябвало да е висока примерно 3 или 4 см, с рухване 40 под км/ч – 6 см и т. н. Не, ние възприемаме оптималното рухване от 30 км/ч и по тази причина височината е 7,5 см. Добре де, само че това значи, че в случай че минете през гърбицата с към 30 км/ч вие изобщо не би трябвало да я усетите, а тя би трябвало да ви друсне, единствено в случай че минавате с 35 км/ч. В този си тип, в който гърбиците са въведени у нас, съвсем всички коли минават през тях със скорост 10-15 км/ч, най-много 20 км/ч. Лекотоварни коли, които са натоварени или малолитражните коли с 13-цолови гуми, в случай че минат с малко по-висока скорост, вие сте виждали по какъв начин тези гърбици са надраскани, което значи, че окачванията, модификацията, броните, гърнетата са се счупили или развалили. Височина от 7,5 см аз назовавам съзнателно увреждане на частна благосъстоятелност. При съприкосновението на предницата с трудността инерционното претоварване не би трябвало да надвишава 0,6, до момента в който у нас най-ниските стойности са 0,9, което значи, че напълно умишлено това е затруднение е там, с цел да ни троши колите.

– Има ли указател на “гърбиците ” и някой мери ли какъв брой са високи и дълги? 
– Наредбата указва стопанинът на пътя да поддържа подобен указател и аз съм надниквал в него и съм виждал единствено, че написа адреса, т.е. – на улица “Рила ” при номер 4 има изпъкнала грапавина. Регистърът се води напълно фиктивно, в него няма никакви размери. Никой не е измерил с линийка или с уреди дали “гърбицата ” отговоря на нормативите.

– Добре, в случай че жителят самичък мери и подаде сигнал в Общината, че “гърбицата ” на неговата улица е по-висока или по-тясна от нормативите, ще му извърнат ли внимание?
– Едва ли. Стопаните на пътя по-сериозно биха реагирали, в случай че такива измервания направи неправителствена организация и им даде експертно мнение. Смятам че би трябвало да се разбере, че “гърбицата ” е млечен зъб в системата за пътна сигурност на България. Той е имал някаква роля преди години, само че към този момент е време да бъде махнат. Не могат да не престават общините или полицията да си вземат решение казуса в един квартал като сложат “гърбица ” и си отидат. Има по-модерно решение – това е пешеходният светофар с копче. И по-важното нещо – изгодите от “гърбицата ” са съмнителни, а вредите и вредите, които нанасят, са потвърдени. Дори могат да бъдат и смъртоносни. Представете си кола за спешна помощ, която бърза и вози бременна жена, друсне се на гърбицата и дамата пометне. Или кола за спешна помощ се друсне пациент, обездвижен поради строшаване на гръбнака и индивидът загине.

В Пловдив

Без малко да убият и скоростта на колела и тротинетки

“Легнал служител на реда ” на велоалея.  Снимка: “Буден Пловдив ”

Поставените трудности към този момент са отстранени.  Снимка: Тони Стойчева, кмет на пловдивския регион “Западен ”

Гумени “легнали служители на реда ” бяха инсталирани през януари на преди малко приключената велоалея на бул. “Хаджи Димитър ” в Пловдив.

Гледката провокира гърмеж от насмешки в обществените мрежи, тъй като и децата знаят, че повдигнатите уреди на пътя целят да убият скоростта, само че и строителите, и служителите обичат да изпишат и “усвоят ” колкото може повече пари на данъкоплатците. За чест на локалната администрация в регион “Западен ” този монумент на нелепостта бе отстранен на идващия ден и районният кмет Тони Стойчева разгласява нова фотография на мястото.

Във Варна 

Комисия одобрила 2 от 15 молби за „ легнали служители на реда “

Един от последните построени легнали служители на реда във Варна.

Даниела Фархи,
Труд news, Варна

Граждани от разнообразни региони на Варна са подали 15 молби за слагане на легнали служители на реда, само че са утвърдени единствено две за последните 6 месеца. Те са за неравности на улица до учебно заведение и край парк. Решенията са взети от общинската комисия по сигурност на придвижването, в която с изключение на представители на администрацията влизат и представители на други институции като Пътна полиция, Общинска полиция, районните кметства, пътното ръководство и други

В останалите случаи комисията е предложила монтаж на слънчеви табели до пешеходни пътеки или на знаци за в допълнение ограничаване на скоростта. В местности край града хората си вземат решение казуса, без да питат и незаконно вършат легнали служители на реда от бетон. Огромна гърбица стои от години и на единия вход на търговски комплекс в центъра. Шофьорите с по-ниски коли употребяват другия метод, с цел да не трошат колите си. Множество такива високи трудности във Варна имаше до 2013 година След като бе въведен стандарт, част от тях последователно бяха отстранени или сменени.

В Благоевград

„ Легнал служител на реда “ пред дома на някогашен кмет

Светлана Василева,
Труд news, Благоевград

В последните години в Благоевград бяха построени над 6 повдигнати уреди на улици познати още като “легнали служители на реда ”.

Повечето са естествени, със спазени височини, само че за някои има сигнали, че водачите всеобщо се затрудняват и си чупят колите.
Единият от тях бе подложен пред дома на някогашния кмет Румен Томов в кв. “Баларбаши ”, с цел да се спрат противозаконните гонки и дрифтове в региона. Шофьори обаче се оплакват, че “легналият служител на реда ” е висок, изработен е по път със мощен надолнище и основава съществени усложнения за прекосяване. Или чупиш колата, или през зимата спираш и не можеш да тръгнеш, в случай че пътя не е изчистен поради наклона.

Има и още един покрай центъра на града, който е юридически преди десетки години, толкоз е висок, че там всеобщо се трошат коли. Повечето заобикалят региона и изобщо оттова, като рискуват наказания, тъй като влизат в неразрешена еднопосочна улица.
Оплакванията се преглеждат от общинската комисия по сигурност на придвижването и тя взема решение дали са основателни.

Затова в града има и “легнали служители на реда ”, които са поправени след тъжби.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР