Над 90% от потреблението на млечни продукти се задоволява от

...
Над 90% от потреблението на млечни продукти се задоволява от
Коментари Харесай

МЗХГ: Над 90% от млечните продукти на пазара са български

Над 90% от потреблението на млечни артикули се задоволява от българското произвеждане и това не са краткотрайни данни, а за 5-годишен интервал. Това заяви зам.-министърът на земеделието, храните и горите доктор Цветан Димитров при показване на самодейността „ Купувам българско “ на БНТ2. Тя се организира в партньорство с главните браншови организации и Националното съдружие на общините в Република България, оповестиха от МЗХГ.

При яйцата българското произвеждане доближава до 93% от пазара, а при телешкото – 63 на 100.

Димитров цитира и статистически данни за растеж от 28% в производството на плодове и зеленчуци за предходната година. Като цяло има и 3 на 100 повишаване на продажбите на български храни за последната година.

Тенденцията за увеличение на каузи на българските храни, които купуват семействата у нас е трайна, което води до растеж в производството на родни артикули, което се отразява позитивно и на износа, изясни доктор Димитров. От 2009 година насам земеделската и хранителната индустрия имат позитивно външнотърговско салдо, което непрекъснато нараства. През предходната година износът на храни и аграрни артикули от България надвишава с 1,2 млрд евро вноса. 75% от всички изнесени храни са за страните от Европейския съюз. Това е най-скъпият пазар, само че и най-претенциозният, което демонстрира, че българските храни са качествени, сподели още зам.-министър Димитров.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР