Над 80% от общия дълг на държавната Българска банка за

...
Над 80% от общия дълг на държавната Българска банка за
Коментари Харесай

Сметната палата освети тежки нарушения в управлението на ББР

Над 80% от общия дълг на държавната Българска банка за развиване се оказва към три китайски банки.

Вместо да подкрепя дребните и междинните предприятия за развиване на българската стопанска система, ББР е насочила големи запаси за кредитиране на няколко огромни корпоративни клиенти.

По същото време изпълнителните шефове на ББР са получавали между36 000 и 47 000 лева приблизително месечно заплащане през интервала на 2020 и 2021 година

Допуснат е и случай на спор на ползи, при който членове на Управителния съвет на ББР са дали своят вот личните си хонорари, без да си създадат самоотвод.

Това се вижда от данните на одитен отчет на Сметната палата, който демонстрира съществени проблеми в ръководството на ББР в интервала 2020-2021 година, обзет от инспекцията.

Значителната централизация към финансови институции отвън Европейски Съюз е единствено един от проблемите, които инспекторите засичат - или по-скоро удостоверяват данните за неприятно ръководство, които от години са обект на политически спор сред ПП-ДБ и ГЕРБ.

Изводът на Сметната палата: Дейността на ББР ЕАД през одитирания интервал не е задоволително ефикасна за поддръжка на българската стопанска система.

До април 2020 година шеф на банката беше Стоян Мавродиев. Целият ръб тогава беше отхвърлен поради провиснал заем за 75 млн. лева на колекторска компания.

До есента на 2020 година принципал и министър на стопанската система беше Емил Караниколов, излъчен от квотата на " Атака " в съдружния кабинет на Борисов, само че отхвърлен поради подозренията за негови връзки с Движение за права и свободи.

Още тогава от " Демократична България " изнасяха информация за това, че компании, свързвани с Делян Пеевски, Румен Гайтански, Георги Гергов и други, са измежду огромните кредитополучатели на Банката за развиване.

По-късно Кирил Петков като длъжностен министър го удостовери, като разгласява и лист с имената на компаниите, получили. Сред тях бяха " Слънчев ден ", " Инса Ойл ", " Параходство Български морски флот ", компанията зад " Техномаркет " и други

Сметната палата в този момент насочва фундаментални рецензии към управлението на ББР в интервала 2020-2021:

" При реализиране на активността си, Банката се е отклонила от своята съществена задача да подкрепя реализацията на икономическата политика на страната във връзка с дребните и междинните предприятия за развиването на българската стопанска система, и е насочила обилни запаси като стойност на позволения размер за кредитиране на огромни предприятия, до момента в който средствата за подкрепяне на дребният и междинен бизнес понижават ", се споделя в одита.

Между 2019-2022 година ББР е предоставяла по-малко заеми, а 38% от кандидатствалите компании сами са се отказвали от кредитиране.

Сметната палата засича и отчитане на " незадоволителна и неточна информация " към Българска народна банка за огромни експозиции на банката за развиване към предприятия, свързани с държавното ръководство.

По време на служебното държавно управление, в което Кирил Петков беше министър на стопанската система, беше въведено ограничаване за разпределяне на заеми към клиенти за не повече от 5 млн. лева Това обаче не се отнасяше за по-старите контракти на ББР.

Банката е изложена на основна централизация на кредитен риск в дребен брой кредитополучатели, споделя Сметната палата.

През 2020 година финансовите запаси към огромни корпоративни клиенти са били над половината от кредитния портфейл на ББР - в прорез с главната ѝ функционалност.

" Кредитирането на огромни предприятия през одитирания интервал е според заложените правила и правила в закона за ББР, наредбите на Устава и вътрешните правила на Банката, само че не следва съответни стратегически цели и индикатори за премерване на резултата от това финансиране, респективно на резултатите от кредитирането през интервала ", написа в отчета.

Сметната палата подлага на критика и неналичието на транспарантна и конкурсна процедура в закона, която да се ползва при подбора на претенденти за членове на управителните органи на ББР

Смените в управлението не са учредени нито на разбор за реализирани резултати, нито на оценка за съответната работа на членовете на управителните органи.

Възнагражденията им не са обвързани с реализиране на резултати или осъществяване на цели - или с " избрани качествени и измерими количествени критерии ".

Финансовото ръководство на ББР не е задоволително дейно. Финансовият резултат се утежнява, като за 2 година са регистрирани чисти загуби за обща стойност 441 млн. лева, излиза наяве от одита.

Основните кредитори на ББР ЕАД са три китайски банки, общият дълг към които заема най-важен дял (79 на 100 през 2020 година и 86 на 100 през 2021 г.) в структурата на общия дълготраен дълг на Банката.

Докладът обгръща единствено интервала до края на 2021 година, като не отразява възможните промени от 2022 година насам.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР