Над 80% от българите не се чувстват уверени в знанията

...
Над 80% от българите не се чувстват уверени в знанията
Коментари Харесай

Страхът от Русия и непознаване на историята влияят на българите по въпроси за войната

Над 80% от българите не се усещат уверени в знанията си за историята на българо-руските връзки, а над 62% се опасяват от съветски въздушни офанзиви против България. Това демонстрират резултатите от изследване, по поръчка на Фондация „ Работилница за цивилен начинания ”.

Според разбора на данните страхът и непознаването на историята са главните аргументи българите да нямат справедлива преценка за съветската война против Украйна.

Проучването е направено по метода „ лице в лице ” измежду 1002 пълнолетни жители в интервала 16 – 28 април 2022 година
Непознаване на историята
Само 10% от запитаните са били безапелационни, че познават историята на българо-руските връзки. Останалите над 80% не се усещат уверени в знанията си, оповестява фондацията. Това основава плодородна почва за съветската агитация и деформиране на историческите обстоятелства, споделят откривателите.

Повече от половината интервюирани познават българо-руските връзки от учебниците преди 90-та година, което значи, че знанията им са плод на руската интерпретация на събитията, допълват още те и споделят, че има ясна нуждата от фундаментално нов метод при проучването на този аспект на историята ни.

За образец анализаторите дават отговорите на въпроси, свързани с два основни историчеси обстоятелството: 61,1 % от запитаните не знаят, че Русия се афишира против Съединението на Княжество България с Източна Румелия. 41.5% от интервюираните настояват, че Съветският съюз не е обявявал война на България, до момента в който 37,6% си признават, че не знаят.

На 5 септември 1944 година Съюз на съветските социалистически републики афишира война на България. 79,1% от запитаните нямат действителна визия за този основен миг от най-новата ни история, оповестяват от фондацията.
Страх от Русия
Друг водещ фактор в реакцията на българите по отношение на войната на Русия в Украйна е страхът от евентуална съветска офанзива против България, сочат резултатите от изследването. 54,3% от запитаните се опасяват „ доста, малко и ненапълно ” от окупиране на България от Русия, 62,2% от ракетни и бомбени удари по български обекти, а 75,2% се притесняват от приложимост на нуклеарно оръжие.

Според анализаторите това значително изяснява склонността да се търси неутралитет, „ снишаване ” и отбягване на безапелационни позиции във връзка с войната в Украйна.

Същата наклонност за поддържане на невисок профил се вижда и при отговорите, свързани с украинските бежанци в страната. Положително се отнасят към тях 38% от запитаните против 18,4% негативно. Отново е висок процентът на нямащи отношение – 28%.

Стряскащ съгласно анализаторите е резултатът, че 73,5% от запитаните не са и нямат желание да оказват помощ на бежанците. Това би могло да се дължи на кардиналната емпатия и липса на интензивност на българското общество при всевъзможни филантропични рецесии, както и на манипулираните изявления в медиите и обществените мрежи за държанието на украинските бежанци и аргументите им да дойдат в България, пишат от фондацията.
Отношение към НАТО
Привържениците на участието на България в НАТО измежду запитаните имат лек превес – 41,2% "за " против 33,3 % "против ". Мнозинството от тях (50,3%) чакат поддръжка от НАТО при положение на експанзия против страната.

Резултатите сочат, че зад Украйна и НАТО застават младите, образованите, хората в огромните градове и тези с положителни приходи, както и десните гласоподаватели.

Според изследването главен източник на информация си остават българските медии, съветската агитация се популяризира необезпокоявана от съветските медии – 13% от запитаните образуват от тях отношението си към Русия, а 15,7% се осведомят за войната в Украйна.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Руски песни и мъже с палки. С какво се сблъска походът против съветската експанзия  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР