Над 75 процента от хората изпитват затруднения да покриват ежедневните

...
Над 75 процента от хората изпитват затруднения да покриват ежедневните
Коментари Харесай

НСИ: 75% от българите трудно покриват ежедневните си разходи

Над 75 % от хората изпитват усложнения да покриват ежедневните си разноски. Това сочат данните на Националния статистически институт за четвъртото тримесечие на 2022 година от спомагателна анкета към наблюдението на домакинските бюджети. Относително елементарно могат да покрият ежедневните си разходи малко над 19 на 100 от хората, а единствено 4 % не изпитват никакви усложнения.

Данните демонстрират, че с известни усложнения са малко под 39 % от хората, всеки четвърти дефинира покриването на ежедневните разноски като мъчно, а 12 % – като доста мъчно. Делът на лицата, които се оправят доста мъчно, понижава спрямо първото и второто тримесечие, само че се усилва с 1.5 процентни пункта по отношение на третото тримесечие на 2022 година.

Международният секретар на Конфедерация на труда „ Подкрепа “ Веселин Митов дефинира като взривоопасно увеличението на хората, които мъчно свързват двата края. Според него това може да се стигне до политически и стопански катаклизми.

„ В интервал на политическа неустойчивост може да докара до доста мощна радикализация и до не доста рационално и разумно гласоподаване. Но да оставим настрана политическия мотив. Гледайки синдикално по това, къде се намираме по приходи, е значимо да се каже не тъкмо какъв брой получаваме и каква е минималната работна заплата, а какво можем да си купим с нея. Борбата ни е да имаме една конвергенция със страните от Западна Европа, само че за жалост тя не става по линия на заплатите, а имаме конвергенция по линия на цените “, разяснява той.

През четвъртото тримесечие на 2022 година, за съвсем 68% от хората приходът на семейството им е останал без смяна по отношение на последните 12 месеца. Увеличение на приходите са показали 27%, а понижение – пет % и половина от хората.

Основните аргументи за нарастване на приходите са покачването на пенсиите и обществените помощи и индексиране на заплатите.

От КТ „ Подкрепа “ сигнализират, че даже и с нараснала минимална заплата българинът може да си купи все по-малко артикули.

„ Много специалисти настояват, че инфлацията последователно ще спадне и ще стигне едни естествени параметри, само че това към този момент не го виждаме. Правителството обявява някакви ограничения, само че не може да направи доста. Така че това, за което ние призоваваме, е да има колкото се може по-скоро едно обикновено постоянно държавно управление, което да се заеме с повишение на приходите, с изсветляване на стопанската система и на това, по какъв начин се образуват цените – изключително в огромните вериги “, показват от синдиката.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!0ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

,, 06.03.2023, 17:48
06.03.2023, 17:24
06.03.2023, 16:38
06.03.2023, 16:14
Последни публикации-06.03.2023, 18:20-06.03.2023, 17:48-06.03.2023, 17:24Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР