Над 70 процента от следователите вече са гласували на вота

...
Над 70 процента от следователите вече са гласували на вота
Коментари Харесай

Над 70% от следователите вече са гласували за нов член на ВСС

Над 70 % от следователите към този момент са дали своят вот на вота за нов член на Висшия правосъден съвет. От кадровия орган осведомят, че 299 души към този момент са упражнили правото си на глас.

Чрез осведомителната система за електронно гласоподаване през интернет са дали своят вот 287 от следователите в страната.

С хартиени бюлетини на място в заседателната зала на Националната следствена работа упражнили правото си на избор са 12 следователи.

Следователите гласоподават за единствения претендент Стефан Петров. Ако бъде определен, той ще застане на мястото на Евгени Диков, който умря ненадейно.

Едва 35 следователи бяха заложили на обичайното гласоподаване.  Всички останали избраха отдалеченото. Двете изборни секции в София бяха ситуирани в постройката на Националното разследване. Гласуването стартира в 8, а към 15 часа, след като е последната информация за изборната интензивност, тя е малко над 70 %. По-висока  -  при  електронното гласоподаване.

По закон изборът се приема за постоянен, в случай че са дали своят вот повече от половината от включените в листата с настоящите следователи, което беше реалност още по обяд. Кандидатът се афишира за определен, в случай че е получил повече от половината от действителните гласове. Макар да е съвсем невероятно, при положение, че през днешния ден няма избор, на следващия ден би трябвало да има ново гласоподаване - при падащ предел на броя на гласувалите.

Стефан Петров беше номиниран от 62-ма следователи. Той е приключил право в Академията на Министерство на вътрешните работи. Работил е единствено като следовател и към този момент е бил член на Висш съдебен съвет в мандата му от 2007 до 2012 година от парламентарната квота като номинация на Движение за права и свободи.  Миналата седмица той показа концепцията си и отговори на близо 30 въпроса на свои сътрудници и на неправителствени организации на онлайн общо заседание.

Като свои цели посочи  увеличение на натовареността на следователите и издигане на престижа на специалността. Обяви се срещу новата фигура на специфичен прокурор, който да проверява обвинител №1 и отбрани препоръчаните за европейски делегирани прокурори следователи.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР