„Над 650 000 тона зърно и други храни вече се

...
„Над 650 000 тона зърно и други храни вече се
Коментари Харесай

Гутериш предупреди за продоволствена криза, ако торове от Русия и Украйна не стигнат световните пазари

„ Над 650 000 тона зърно и други храни към този момент се изнасят към международните пазари “, означи Гутериш. Това става с помощта на подписаното предишния месец съглашение сред Туриця, Украйна и Русия с посредничеството на Организация на обединените нации за обновяване на износа на зърно от Украйна, пресечен след съветската инвазия през февруари.

Пред войната Русия и Украйна представляваха към една трета от международния експорт на пшеница, а Русия е също по този начин експортьор на торове.

Генералният секретар акцентира, че Организация на обединените нации работи взаимно със Съединени американски щати и Европейски Съюз за превъзмогване на пречките. Той прикани всички страни, както и бизнеса, също да окажат подпомагане. Гутериш направи мрачна прогноза за следващата година, в случай че няма задоволително доставки.

„ Важно е всички държавни управления, също и частният бранш, да си сътрудничат с цел да доставят съветски храни и торове на пазарите. Без торовете през 2022 година може да няма задоволително храна през 2023 година Получаването на повече храна и торове от Украйна и Русия е от основно значение за успокояването на пазарите и за по-ниските цени за потребителите “, сподели Антониу Гутериш на конференция в Истанбул дружно с министъра на защитата на Турция Хулуси Акар.

„ От 1 август до момента общо 51 кораба със зърно са потеглили на път, като от тях 27 са тръгнали от украински пристанища, а 24 са влезнали в пристанища на Украйна, с цел да бъдат натоварени със зърно “, заяви от своя страна Акар.

Товарът на тези кораби не е единствено зърно, те са натоварени с вяра, сподели Гутериш и благодари на Турция за ролята й в самодейността за зърнения кулоар.

До 7 000 тона зърно дневно се изнасят от следения от Русия югоизточен украински район Запорожие, оповестиха съветските управляващи. Ръководителят на администрацията там Евгений Балицки не посочи накъде е ориентиран износът, само че добави, че до 5000 тона зърно дневно се изнасят с железопътен превоз, сред 1500 и 2000 тона с други транспортни средства.

Украйна упрекна Русия в кражба на зърно от територии, които съветската войска е завзела. Москва отхвърля това.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР