Докато верни на правителството хора се събираха в джамиите и

...
Докато верни на правителството хора се събираха в джамиите и
Коментари Харесай

В Иран празнуват смъртта на Раиси с бомбони: Тъжна съм само защо...

Докато правилни на държавното управление хора се събираха в джамиите и на площадите, с цел да се молят за Раиси и външния министър Хосейн Амир Абдоллахиан, които починаха при злополука с хеликоптер, множеството магазини останаха отворени, а управляващите не поставиха особени старания да пресечен нормалния живот.

Година откакто твърдолинейното държавно управление на Раиси се разправи грубо с него, с цел да постави завършек на, съперници даже разгласиха в интернет скрити видеозаписи, на които се вижда по какъв начин хората си раздават бонбони, с цел да отпразнуват гибелта му.

Лайла, 21-годишна студентка в Техеран, съобщи по телефона за Ройтерс, че не е натъжена от гибелта на Раиси, " тъй като той подреди репресиите против дамите за хиджаб ".

" Но съм тъжна, тъй като даже и след гибелта на Раиси този режим няма да се промени ", сподели тя.

Групи за отбрана на правата настояват, че стотици иранци са починали по време на., провокирани от гибелта в ареста на млада иранска кюрдка, задържана от моралната полиция за нарушение на строгите правила за обличане в страната.

Справянето на управляващите с редица политически, обществени и стопански рецесии задълбочи пропастта сред духовните управници и обществото.

Поддръжниците на духовниците се изрекоха с удивление за Раиси, 63-годишен някогашен твърдолинеен правист, определен на строго следен избор през 2021 година

" Той беше работлив президент. Наследството му ще пребъде, до момента в който сме живи ", споделя 28-годишният Мохамед Хосейн Зараби, член на доброволческата милиция Басидж в свещения шиитски град Кум.

Но нямаше съвсем нищо от прочувствената изразителност, която съпътстваше гибелта на обществено почитани персони, като Касем Солеймани, върховен пълководец на елитните ирански Революционни гвардейци, погубен от американска ракета през 2020 година в Ирак, чието заравяне притегли големи тълпи от опечалени, плачещи от тъга и яд.

За съперниците на иранските духовни управници вкъщи и в заточение Раиси е омразна фигура още от 80-те години на предишния век, когато го упрекват, че като правист е играл водеща роля в изтезанията на дисиденти. Иран в никакъв случай не е признавал, че са били осъществени всеобщи изтезания. съгласно Аmnesty International през първото десетилетие след революцията са екзекутирани 5000 иранци, а може би и повече.

" Поздравявам фамилиите на жертвите на изтезанията ", написа интернет потребителят Соран Мансурния в онлайн конгрес, в който се разисква наследството от гибелта на Раиси.

Друг консуматор, Наргес, обаче изрази страдание, че Раиси е починал " от мъченическа гибел ".

Много иранци обявиха, че чакат гибелта на Раиси да има едва влияние върху метода на ръководство на страната, като е евентуално властта да го размени с друга фигура с сходни твърди възгледи.

" На кого му пука. Един хардлайнер умира, различен поема властта и мизерията ни продължава ", сподели 47-годишният Реза, притежател на магазин в централния необитаем град Язд, който не назова цялостното си име, опасявайки се от репресии.

" Твърде заети сме с стопански и обществени проблеми, с цел да се тревожим за сходни вести. "

 

ФрогНюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР