Над 6000 души се включиха в празничното шествие, организирано от

...
Над 6000 души се включиха в празничното шествие, организирано от
Коментари Харесай

Хиляди изпълниха улиците на Велико Търново с шествие за 24 май

Над 6000 души се включиха в празничното шествие, проведено от Община Велико Търново за 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Деца и възпитаници от всички детски градини и учебни заведения, учители, студенти и преподаватели, курсанти и кадети, доста жители и посетители на старопрестолния град извършиха улиците, а посещаемостта на шествието бе рекордна и по отношение на годините преди пандемията.

По традицията отпред вървяха малчугани с портретите на светите братя първоучители и техните възпитаници, както и на бележити българи и търновци, оставили ярка диря в областта на просветата, културата и духовността.

Шествието започва от площад „ Велчова завера “ и продължи до площада пред общината, където всички участници бяха посрещнати от кмета на Велико Търново Даниел Панов. А за празничното въодушевление се погрижиха старопрестолният „ Биг Бенд “, оркестърът на Националния боен университет „ Васил Левски “ и „ Джуниър Бенд “ към СУ „ Емилиян Станев “.

В словото си кметът Даниел Панов акцентира вълнението си от цялостните с деца, възпитаници и младежи улици на града. „ Велико Търново е град на щастието и всеки може да се убеди в това при тази невероятна панорама. Всички ние имаме щастието децата и младежите на Историческата и духовна столица на България да порастват, възпитавани в дух на откровено родолюбие, да познават славната ни история и бележитите ни предшественици, да знаят за делата им и за значимите събития от предишното на българската страна и народ. Българската писменост е толкоз значимо и огромно събитие. С голямо и скъпо значение за развиването на българската страна и народ, само че също и за цяла Европа.

Благодаря ви, скъпи деца и възпитаници за триумфите, които реализират – те са горделивост за Велико Търново. Благодаря и бездънен реверанс пред вас, скъпи учители, тъй като сте се посветили на децата и младежите и всеки ден потвърждавате, че следвате заветите на светите братя, на учениците им Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, на нашите бележити предшественици, популяризирали Търновската книжовна школа. Благодаря и на вас, уважаеми дейци на културата и изкуствата, тъй като отваряте и обогатявате светогледа ни.

24 май ни сплотява и носи положително. Затова е най-българският празник - ден, отдаден на българския дух “, приключи Панов.

На празника на буквите бе спазена още една хубава традиция – връчването на Общинската премия „ 24 май “ на изявен абитуриент. Тази година притежател на оценката е Йоана Иванова – отличничка от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „ Ангел Попов “.

Празничната стратегия продължи с концерт на Детско-юношески фолклорен отбор „ Българче “ и на Влади Ампов – Графа. Финал е прожекцията на аудио-визуалния театър „ Царевград Търнов – тон и светлина “ в 21,30 ч. довечера.

Спазена бе и още една традиция – празничната среща на кмета Даниел Панов с учители, преподаватели, културни дейци. По време на нея Панов връчи старопрестолни грамоти на педагозите, придобили докторска степен през последна година:  Цветелина Петрова-Русева от ОУ „ Димитър Благоев, Магдалина Чолакова от ПГСАГ „ Ангел Попов “, Паунка Йорданова, Донка Андреева и Соня Димова от ПМГ „ Васил Друмев “, Светлана Стефанова от ДГ „ Първи юни “, Мирослав Стоимиров, Ердинч Илхан и Силвия Дачева от СУ „ Вела Благоева “, Ивка Иванова от ДГ „ Слънчев дом “ и Ивелина Стефанова от ОУ „ Бачо Киро “.

Поздрав за всички бяха осъществяванията на надарените деца от Детска вокална група " Пеещи камбанки " и на дребната Амира Карагьозова от ДГ " Пролет ", която рецитира стихотворение за буквите и на сцената пред общината.

 

Снимка: Ростислав Грънчаров, Община Велико Търново

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР