Над 500 скиори и сноубордисти, пременени в български народни носии,

...
Над 500 скиори и сноубордисти, пременени в български народни носии,
Коментари Харесай

Ски спускане с носии и годеж на Трети март в Пампорово

Над 500 скиори и сноубордисти, пременени в български национални носии, се спуснаха от връх Снежанка в Пампорово. Курортът за поредна година означи Трети март с „ Голямото ски втурване с носии “. Празничното скиорско шествие, отпред с българските трибагреници и родопски гайди, продължи с хоро на ски плаца „ Студенец “. 

Българи в носии от всички фолклорни области на страната се включиха в „ Голямото втурване “. Скиорското събитие за Националния празник се провежда от 2017 година до момента. 

„ Това събитие събира невероятни хора. И всякога ми дава вяра в бъдещето на България, тъй като тези умни, знаещи и можещи хора са толкоз положителни и сплотени тук “, разяснява Антония Каменичка, основател и уредник на „ Голямото втурване “.

Тя изяснява, че концепцията за скиорското шествие е един осъществен сън. „ Тази концепция пристигна насън, по тази причина считам, че е „ свише “. Сънувах едни красиви хора в носии и ямурлуци по какъв начин се спускат със ски от върха, бяха като едни същински хайдути и войводи. И безусловно още първата година се събрахме стотици участници и беше доста положително “, споделя Каменичка.

„ Трябва да запазим българското. Празничното скиорско втурване е нещо хубаво, което се прави от сърце и по този начин би трябвало да продължи “, счита Венцислав Чавдаров, ски преподавател.

„ Голямото ски втурване “ за отбелязване на Трети март се трансформира в традиция за Пампорово . Сред празнуващите по пистите в курорта бяха и българи, пристигнали от чужбина особено за празника.

Под съпровода на родопски гайди и пред очите на стотици скиори мъж предложи брак на своята обичана в Пампорово, заяви.

 
“На този празник какво по-хубаво нещо от това може да има, с изключение на хората да се обичат ”, сподели Кирил Георгиев. 

Двойката си пожела “здраве, да бъдем положителни и да се обичаме ”.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР