Над 50% от децата влизат в социални мрежи поне пет

...
Над 50% от децата влизат в социални мрежи поне пет
Коментари Харесай

Всяко четвърто дете е в интернет над пет часа дневно

Над 50% от децата влизат в обществени мрежи най-малко пет пъти дневно. Най-използван от тях е Тик Ток, следван от Снапчат и Facebook. 25% са в интернет пет и повече часа дневно. Това демонстрират резултатите от изследване на Държавната организация за протекция на детето и Черноморската академия за сигурност, извършено измежду 1273 възпитаници в шести, седми и осми клас на територията на община Варна. Подобна е обстановката в цялата страна. Миналата година такова изследване беше извършено и в София.
Освен потреблението на обществени мрежи близо 70% от децата са в интернет пространството ежедневно сред един и три часа. Положителна е наклонността на увеличение на учениците, които са осведомени с настройките за дискретност - над 80%. 
Проучването демонстрира още, че близо 77% от децата ще се извърнат към родителите си, в случай че се почувстват застрашени или унизени онлайн. Всяко десето би алармирало първо на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната организация за протекция на детето. Толкова не биха потърсили на никое място помощ и ще се опитат да се оправят сами. На въпрос дали са изпадали в обстановка на дискомфорт в нета 75% дават отговор, че не са. 14% са били жертви на кибертормоз, като 9% от тях споделят, че този тип тормоз продължава, макар че са алармирали способените институции.
Повече от половината деца, взели участие в изследването, са попадали в чат, в който се употребява нецензурна тирада, 493 са били очевидци на жестоко държание онлайн, 230 деца споделят за обиди по отношение на външния им тип.
Над половината от учениците играят в мрежа с хора, които не познават. Голяма част са получавали предложения за другарство от непознати, както и за срещи онлайн, отправяни са им оферти за дарове от непознати.
Почти 100% от децата сърфират през мобилен телефон. Всички са показали, че следват най-много настоящите за тях инфлуенсъри и ютубъри.
Според разбор на Черноморската академия за сигурност, възложен на ДАЗД, сред двете изследвания - в София и във Варна, се регистрира позитивна наклонност и повишаване с 4% на родителите, които се грижат за настройките за дискретност на децата си. Отчита се и близо 4% по-малко деца жертва на онлайн тормоз спрямо данните отпреди близо година.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР