Над 44 млн. лв. осигурява Министерството на здравеопазването за довършване

...
Над 44 млн. лв. осигурява Министерството на здравеопазването за довършване
Коментари Харесай

МБАЛ Ямбол осигурява жилища за лекарите си и плаща такси за обучение на медсестрите

Над 44 млн. лева обезпечава Министерството на здравеопазването за дотъкмяване новата постройка на болничното заведение в Ямбол и пазаруване на нужната инсталация за нея. Това стана ясно от отговора на министър Христо Хинков на въпрос на депутата от „ Възраждане “ Никола Димитров във времето за парламентарен надзор.

Министърът регистрира, че все още в МБАЛ „ Св. Пантелеймон “ работят 97 лекари, 164 експерти по здравни грижи, 130 санитари и 64 души различен личен състав. През последната година са постъпили 11 лекари, а напусналите са шест.

„ Ръководството изрично отхвърля изказванията за всеобщо овакантяване на медицински експерти и обръща внимание, че върху текучеството на личния състав влияят редица фактори. Обезпечаването на активността с нужния брой медицински експерти е приоритет при ръководството на болничното заведение, за което се води целенасочена политика. След подхванати дейности от страна на управлението през 2022 година болничното заведение е утвърдена за база за следдипломно образование на лекари за нови специалности. Периодично се афишират състезания за свободни работни места за лекари и експерти по здравни грижи, като спомагателен тласък за привличане и задържане на медицински експерти болничното заведение предлага обезпечаване на гратис жилище за лекари от други обитаеми места или погашение на средства за наем на такива, възнаграждение на семестриални такси за образование на експертите по здравни грижи, работещи в лечебното заведение. Утвърдена процедура е опциите за процедура в лечебното заведение да бъдат презентирани при дипломиране на новозавършили лекари и експерти по здравни грижи “, регистрира проф. Христо Хинков.

На собствен ред Никола Димитров означи, че министърът е съобщил броя на работещите в болничното заведение лекари, само че не е споделил какъв е дефицитът им. „ Ако имаше задоволително лекари, рентгеновото поделение щеше да работи непрекъснато. То не работи. Ямбол е регионален град, в който рентген не работи. Т.е. има сериозен проблем “, съобщи депутатът.

В отговор министърът призна, че болничното заведение фактически е в окаяно положение и добави, че концепцията за нова болница в града е доста остаряла. В умозаключение той изрази вяра с привличането на млади експерти и довършването на новата постройка идната година този проблем в Ямбол да бъде решен.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР