Над 300 съда са блокираниЗаседналият в Суецкия канал контейнеровоз нанася

...
Над 300 съда са блокираниЗаседналият в Суецкия канал контейнеровоз нанася
Коментари Харесай

$14 млн. на ден загуби за Египет заради заседналия кораб в Суецкия канал

Над 300 съда са блокирани
Заседналият в Суецкия канал контейнеровоз нанася съществени вреди на международната търговия, а Египет, който ръководи морската пътна артерия, търпи сред 12 и 14 милиона $ загуби дневно. На този декор следващите опити за разблокиране на кораба се провалиха, съобщи Ройтерс.

400-метровият „ Ever Given” - един от най-големите в света, заседна и блокира Суецкия канал предишния вторник. Това провокира запушване от над 300 кораба, някои от които бяха принудени да поемат курс на обиколка на Африка (виж графиката).

Причините за засядането още не са открити. „ Силният вятър и други метеорологични фактори не са единствените аргументи за засядането на кораба, други неточности - човешки или механически, също може да са изиграли роля”, сподели Осама Рабие, който е началник на египетската работа за ръководство на Суецкия канал.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси подреди през вчерашния ден на екипите, които се пробват да върнат на вода заседналия съд, да се приготвят за олекотяване на товара му. Ден по-рано бяха осъществени два опита за освобождение на кораба, при които бяха дрегирани към 20 000 тона пясък. 14 влекача дърпаха и бутаха контейнеровоза, като съумяха да го раздвижат на 30 градуса в две направления, само че все пак корабът остана затънал.

Работата по освобождението му се усложнява от сложния терен, както и от непрекъснатите приливи и отливи във водите на канала. А специалистите не се ангажират с прогноза по кое време ще завърши интервенцията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР