Над 30% от новото строителство у нас е некачествено, с

...
Над 30% от новото строителство у нас е некачествено, с
Коментари Харесай

Над 30% от блоковете ниско качество

Над 30% от новото строителство у нас е некачествено, с евтини материали от невисок клас. Това заяви за „ Телеграф “ Борислав Точевски от асоциацията на строителните бизнесмени. Той акцентира, че това се дължи на дългите административни процедури, по време на които цените на парцелите порастват. По думите му, с цел да компенсират и да не оскъпяват жилищата, доста строители са принудени да заложат на материали от по-лошо качество.

Не е дребен процентът на тези вложители, сигурно е над 30 на 100. Според Точевски те понижават качеството, тъй като това е единствената им опция да не надуват цените на жилищата, които в последна сметка са като направени в час по трудово образование. Предприемачите продават в този момент на 1500 евро на квадрат, като плануват, че за една година ще могат да се преборят с администрацията и ще построят дадената постройка за две години. Но в случай че тази една година се усили с още една, през това време цените на парцелите порастват. Инвеститорите не желаят да усилват крайната цена или не могат да го създадат. Затова единственият им късмет е да понижат качеството, посочи специалистът. Това е принцип и важи за всички региони на София, посочи той. Увеличеният период от администрацията води до отрицателна наклонност, сподели още Точевски.

Затова от браншовата асоциация упорстват за понижаване на административната тежест. По този метод биха се понижили периодите за разглеждане на плановете, прецизираха от асоциацията. Оттам желаят и улеснение на процедурите за регулация на нови терени за строителство. Според членове на сектора София не е презастроена и на това се дължала неприятната й инфраструктура. Намерението на бизнесмените е да строят в жилищните квартали, тъй като там имало подобаващи условия за това, като построена ВиК мрежа и т. н. Подходящи съгласно сектора са и зоните с изоставени предприятия, остарели жп линии и други

С над 30 на 100 са поскъпнали жилищата за една година, допълниха от сектора. Със 100 % са се вдигнали цените единствено на арматурата и на дървения материал. Стойността на тухлите е нагоре с 50 на 100. Предприемачите прецизираха, че разликата в цената сред строителството на зелено и това с акт 16 е сред 15 и 25 на 100. Важен фактор е и цената на земята. Това е повода да вземем за пример в „ Лозенец “ парцелите да са по-скъпи от тези в „ Люлин “, прибавиха експертите.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР