Над 30 милиона микрокомпютъра са продадени от 2012 г. досегаRaspberry

...
Над 30 милиона микрокомпютъра са продадени от 2012 г. досегаRaspberry
Коментари Харесай

Raspberry Pi пожъна невероятен успех

Над 30 милиона микрокомпютъра са продадени от 2012 година до момента

Raspberry Pi е най-достъпната платформа за основателите на разнообразни системи
(снимка: Raspberry Pi)

Едноплатковите компютри Raspberry Pi се радват на извънредно огромен интерес по целия свят. Тези налични системи, употребявани за най-различни приложения, се появиха на пазара през 2012 година, само че продажбите наподобява надминават упованията на техните основатели.

Основателят на компанията Ебен Ъптън разгласи в Twitter, че на 12 декември е продаден 30-милионния Raspberry Pi. Това постижение към този момент е в историята, защото в последните дни са продадени още доста едноплатови компютри от този вид.

Микрокомпютрите Raspberry Pi се оферират в разнообразни разновидности, само че всички те се явяват най-евтината платформа за основателите на устройства и системи, която може да работи с пълноценна операционна система.

Въпреки извънредно компактните си размери, такива системи оферират голям брой благоприятни условия за свързване на външни устройства, в това число монитори, клавиатури, мишки и доста други.

Raspberry Pi 4 може да се употребява като пълностоен настолен компютър
(снимка: Raspberry Pi)

Последната версия Raspberry Pi 4 включва такива съставни елементи, че може да се употребява като пълностоен настолен компютър. Срещу $35 ще получите настройка с 1GB RAM, а за $55 – цели 4GB.

Процесорът е 64-битов с четири ядра ARM Cortex-A72 на тактова периодичност 1,5-GHz. Налични са гигабитов мрежов интерфейс, безжични модули 802.11ac WiFi и Bluetooth 5.0, поддръжка на два монитори и доста други благоприятни условия.

Основната цел, преследвана от разработчиците на Raspberry Pi, е да основат платформа за образование в просветителните институции, както и наличен компютър за разрастващите се страни. Но в последна сметка устройството се оказа доста известно измежду голям брой инженери и запалянковци, които се занимават с домашна автоматизация и роботика.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР