Над 3 000 участници тази година в Станчинарските игри –

...
Над 3 000 участници тази година в Станчинарските игри –
Коментари Харесай

Респектиращо, грандиозно, кукерско шоу в Петрич! - 12 станчинарски групи и над 3 000 участници гониха злите сили с невероятен спектакъл

Над 3 000 участници тази година в Станчинарските игри – обичайни за Петрич в първия ден на новата година.

Пред многохилядна аудитория 12 станчинарски групи демонстрираха своите маски, персонажи, пресъздадоха обреди, играха русалийски танци. Така самоуверено прогониха злите сили, с цел да бъде новата година изпълнена единствено с положително за жителите на община Петрич.

Направи необикновено усещане фактът, че огромна част от участниците в станчинарските групи бяха още веднъж деца, което ни дава гаранции, че ще си съхраним тази неповторима традиция.

Петчленно жури прави оценка осъществяването на групите, представящи всеки един квартал на града. Видно от изявата – всяка група се отличи с огромната си подготовка и съблюдаване на регламента, по който се оценяваше. Този факт предопредели и усложнението, което изпита при класирането самото жури. С минимална разлика в точкуването преди минути беше подготвен и протокола, подписан от всеки член на журито.

Крайното класиране в него: първо място в Станчинарски игри 2023 година за група „ Братя Соколови “, второ място за станчинарската група кв. „ Дълбошница “ с началник Иван Яръмов, трето място за станчинарска група „ Кв. Център “ с началник Николай Василев.
Присъдиха се и самостоятелни награди – за най-хубава маска на група „ Златна самодива “; за най-хубав персонаж на група „ Кв. Казармите “; за най-хубаво показване на русалийски игри на група „ Веселяци “; за най-хубаво показване на обреди и традиции на група „ Кв. Шарон “; за минимален участник на група „ Братя Соколови “ – Хубавена Кирилова на 30 дни; за най-възрастен на група „ Кв. Виздол “ – Петър Митов на 84 години.

Браво на станчинарските групи за усърдната подготовка и безрезервност!
Община Петрич благодари на ръководителите на станчинарски групи и на участниците за отговорността при организацията, напредването и представянето за недопускане на произшествия.
Благодарност към чиновниците на районно управление (на МВР) – Петрич и чиновниците на звено „ Общинска защита “ за обезпечаването на публичния ред по време на Станчинарски игри 2023 година!

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР