Над 20 тона са пластмасовите отпадъци, които екологичната инициатива Книги

...
Над 20 тона са пластмасовите отпадъци, които екологичната инициатива Книги
Коментари Харесай

3 тона пластмаса събраха Kaufland и „Книги за смет“ в София

Над 20 тона са пластмасовите боклуци, които екологичната самодейност „ Книги за боклук “ със съдействието на Kaufland България, събра през 2022 година. С тях общото количество събрани и следващо рециклирани пластмасови битови боклуци за всичките 10 години, откогато тя се осъществя, надвишават 100 тона. Kaufland партнира на акцията от 2019 година, като спомага за нарастване на локациите в цялата страна. През последната година броят на градовете за пръв път доближава 15. Сто хиляди са и общо книгите, които са разменени за пластмасови боклуци през последните 10 години в границите на самодейността.

 Kaufland и „ Книги за боклук “ в София, Централни хали

Близо 3 тона пластмаса бяха събрани в последния ден от самодейността през септември на паркинга на хипермаркет Kaufland в Младост (ул. „ Филип Аврамов “ № 3) и паркинга на Централните хали. Краят на акцията беше маркиран и с празничен фестивал - „ Зеленият площад ”. В него присъединяване взеха повече от 1200 души, които с изключение на да разменят пластмасовите си боклуци за книги, се включиха в голям брой работилници, игри, арт съоръжения и музикална стратегия. Музикалната стратегия беше обезпечена, с помощта на „ зелените “ посланици на „ Книги за боклук “ Свилен от „ Остава ” и Дара Екимова. Фестивалът беше част от есенното издание на националната акция, която през тази година се организира в рекордните 15 града в цялата страна.

 Книги за боклук - Ямбол, Пловдив, Бургас,

През 2022 година акцията означи 10-годишнината си с националното турне, което се състоя на два стадия и включи 15 града. Вторият стадий се организира през есента и включи Пловдив, Бургас, Ямбол и София. По събираемост на боклуци, преди всичко се подреждат софиянци. След тях са Бургас и Пловдив (2200 кг). Един от новите участници в акцията - Ямбол, събра цели 480 кг в първото си осъществяване. Това прави акцията извънредно сполучлива, като в композиция със събраните през пролетното ѝ издание 12 тона, всички събрани пластмасови боклуци през 2022 година надвишават 20 тона. Те са следващо третирани от „ ЕКОПАК България “, които са сътрудници на самодейността от основаването ѝ..

Kaufland България поддържа идеята на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са основатели на „ Книги за боклук “, като част от своя за еднократна приложимост, попречване на нейното потребление, повече преработване и по-устойчиви опаковки. Повече информация за „ Книги за боклук “ може да откриете на.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР