Над 20% от децата в България са с наднормено тегло,

...
Над 20% от децата в България са с наднормено тегло,
Коментари Харесай

Искаме децата да обичат спорта, борим се със затлъстяването, а една трета от училищата нямат физкултурни салони!

Над 20% от децата в България са с наднормено тегло, сочи изследване. Преди десетина години този % е бил доста по-нисък. Най-голям е процентът на затлъстяване при възпитаници от междинните класове - най-вече в VII клас.

Всички знаем, че затлъстяването е една от аргументите за това от ден на ден деца да развиват диабет вид 2. Болестта до неотдавна беше присъща за възрастни хора над 40 година, а през днешния ден към този момент се диагностицира и при 6-7-годишни малчугани. На фона на тази меко казано стряскаща статистика излиза още една – че една трета от учебните заведения в страната не разполагат с физкултурни салони. От над 2 200 общински и държавни учебни заведения, при 700 се е наложило да бъдат приспособени... стаи за часовете по физическо.

Едно от тези учебни заведения е Френската гимназия в София. Нейният физкултурен салон се намира на петия етаж, над кабинетите по история и география. Разбира се, приспособеният „ салон “ няма нито нужната вентилация, нито е комфортен. Салонът тук е нещо, което е обсъждано от години, само че по този начин и не се стига до решение. Някои от децата, учили тук, които към този момент са огромни и работещи хора, разясняват, че помнят, по какъв начин са били събрани нужните средства, само че строителство по този начин и не е почнало. Е, първата копка към този момент е реалност. Предвиден е физкултурен салон и нови 11 класни стаи. Алелуя! Разширението е финансирано по извоюван план от Столична община по Оперативна програма „ Региони в напредък “.

Една трета от учебните заведения в страната са в тази обстановка. При някои освен не е евентуално скоро да се появят физкултурни салони, а изобщо е невероятно да бъдат издигнати. И техните ученици би трябвало да спортуват навън, съобразявайки се, несъмнено, с климатичните условия. С хубавото време се преценяват в съвсем 700 учебни заведения. За 50 от тях към този момент са отпуснати 25 милиона лв. от спортното министерство за създаване на спортни зали. Докато тези пари бъдат усвоени и спортните зали бъдат издигнати, децата ще продължат да седят по пейките в двора, цъкайки на телефоните си.

Защото ние сме извънредно виновни към тяхното здраве. И непрекъснато приказваме какъв брой е значимо да спортуват и да се хранят здравословно. През последните години бяха осъществени десетки планове в тази посока, множеството с европейски пари. Което, несъмнено, е отлично.

Но какъв е смисълът от тях, като най-основното липсва? Когато базата в учебните заведения е остаряла, неуместна или изобщо липсва? А децата ни прекарват най-вече време точно в учебно заведение. А в случай че то не може да им обезпечи място за спортни действия, то за каква отговорност приказваме? Излишно е да разясняваме какво се продава в лавките, какво се предлага в столовете и още, и още... Любовта към спорта се възпитава в най-ранна детска възраст. Както и отношението към здравословното хранене.

И защото здравето на децата ни би трябвало да бъде най-важното нещо за нас, отбиването на номера с дребни, печеливши проектчета не би трябвало да е вид. Нито за институциите, нито за нас, родителите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР