Над 190 000. Толкова се очаква да бъдат свободните работни

...
Над 190 000. Толкова се очаква да бъдат свободните работни
Коментари Харесай

Къде се търсят най-много работници

Над 190 000. Толкова се чака да бъдат свободните работни места за тази година. Въпреки че огромна част от тях не се дължат на нови позиции, а на заместващо търсене, намирането на квалифицирана работна ръка става все по-трудно за работодателите, пресмятат от Агенцията по заетостта, демонстрира разбор на " Числата на седмицата ".
 
„ Няма хора! ”. Вече чуваме тази фраза от устата на от ден на ден работодатели, а усложненията, които срещат при намирането на квалифицирана работна ръка, се удостоверяват и от скорошно проучване на Агенцията по заетостта. Прогнозите, за жалост са, че това ще продължи най-малко в идващите няколко години. Но за какво? Според работодателите, от една страна заради неналичието на професионални умения, само че от друга – заради неналичието на персонални качества. Доброто обучение и подготовка, владеенето на непознат език и цифровите компетентности, несъмнено са значими, само че не по-малко значими за тях са мотивацията, дисциплината и уменията за работа в екип, да вземем за пример.
 
И ето какво се чака да се случи след четири години. Поради дефицита на чиновници със приблизително обучение, които са най-търсените – над 1,6 млн. души, на позиции предопределени за тях, ще бъдат наемани и хора с главно обучение. Въпреки че делът на лицата с по-висока степен на обучение ще нараства, потребността от тях също ще пораства.

През 2027 година заетите работни места от чиновници с главно обучение ще са с 13 000 по-малко, а тези, заети от хора със приблизително и висше – с сред 30 и 50 000 повече.
 
И в този момент, и след 4 години, близо половината от всички заети лица, което прави към едни милион и половина души на възраст сред 15 и 64 години, се чака да бъдат заети в региона на преработващата индустрия, в региона на търговията и ремонта на коли и в региона на строителството. Това са и дейностите, в които се търсят най-вече чиновници с релативно по-ниска подготовка. На последните две места в класацията, са добивната индустрия и интервенциите с недвижими парцели. Там ще е нужна минимум работна ръка. Въпреки това, през 2027 година, заетите места във всички изброени  действия, ще бъдат повече в сравнение с са в този момент.
 
 istock istock
Най-често срещани след 4 годни, както са и през днешния ден, ще бъдат продавачите в магазини – близо 180 000. Следвани от административните експерти – 118 000 и учителите, чиито брой ще гони 100 000. От 20-те най-разпространени специалности, минимум хора ще работят като професионални водачи на леки коли и машинни оператори в шивашкото произвеждане – по към 45 000.

Изпитателен период в трудовия контракт: преимущества и опасности

Трудностите в намирането на фрагменти, все по-често ще подтикват работодателите към взимане на решения като откриване на центрове за образование към самите предприятия или пък финансиране на образования и преквалификация на към този момент наети чиновници. Въпреки това, не са малко лицата, които са нестимулирани да учат или да надграждат уменията си, се показва още в проучването. Много от тях са наясно, че има сериозен недостиг за машинни механици да вземем за пример, само че декларират, че не желаят специалности с невисока известност в обществото, от време на време даже макар положителното възнаграждение.

По отношение на разпределението на заетостта по области, се следят основни неравенства, които не допуска да бъдат преодолени скоро. Първите три места предстоящо заемат областите, в които се намират трите най-големи града в страната. Близо една четвърт от заетите лица се чака да работят в София-град. Втората по значение област за пазара на труда, е Пловдив – тя обгръща близо 10% от заетите лица, а третата Варна, е с малко над 7%. Последните две места са за Силистра и Видин, с прогноза за 35 и надлежно 26 000 работещи след 4 години.
 
 istock istock
Най-голяма нужда от чиновници с главно и още по-ниско обучение, се чака да има в област Кърджали – там то ще бъде нужно за 12% от работните места. Следват областите Търговище и Сливен. Потребността от чиновници със приблизително обучение, се чака да бъде най-висока в област Перник – близо 73% и половина, а най-вече чиновници с висше обучение ще бъдат търсени в София - близо половината от работните места в региона ще изискват университетска тапия. Според проучването, несъответствието сред търсени и предлагани умения, са един от най-сериозните проблеми на пазара на труда у нас, чието решение би могло да бъде точно спомагателното образование.
 
А с цел да подкрепим това и с данни, ще посочим, че сега на пазара на труда се следи остатък от лица с главно или по-ниско обучение. Те са почти 120 000. В същото време обаче, има недостиг на лица с висше обучение – към 53 000, само че още повече на лица със приблизително обучение – 67 000.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР