Над 160 000 българи сливат празничните дни около Коледа и

...
Над 160 000 българи сливат празничните дни около Коледа и
Коментари Харесай

Над 160 хил. българи си направиха почти депутатска ваканция

Над 160 000 българи сливат празничните дни към Коледа и Нова година. Това съобщи шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов, представен от в. " Телеграф ".

За тях последният работен ден е бил на 23 декември, а първият ще е на 2 януари, колкото е ваканцията на учениците. По-младите, които нямат деца, прекарват почивните дни във вили и къщи за посетители с компания от другари.

Семействата пък избират СПА хотелите и планинските курорти. Драганов уточни, че най-вече българи има на Пампорово, защото хотелите са на самите ски писти. След това се насочват към Боровец и Банско.

Общо 280 000 нашенци пък ще пътуват в почивните дни към Нова година. За съпоставяне на Коледа на път са били 130 000.

Експерти показаха, че всекидневно по празниците доста хора употребяват почивните дни за посещаване на близки и другари, както и зимна почивка в страната и в чужбина. Към екзотични и топли дестинации пък се насочват към 6000 българи.

Хотелите и къщите за посетители у нас са цялостни, само че при по-щателно изследване към момента може да се открие някоя незаета стая. Ресторантите, които не са запълнили потенциала си, пък оферират куверти за петстепенно меню в Пампорово за 120 лв. на човек. То включва салата, камембер с боровинки, плато с подбрани домашни мезета и селектирани сирена, а за главно е нежно свинско месо, печено на муден огън в личен сос, поднесено с ливански ориз с кедрови ядки.

Също по този начин има новогодишна питка с шансове, ядки, домашна торта с нутела и маскарпоне, плодове. За питиета са включени в цената 100 мл гроздова ракия, чаша бяло или алено вино и шампанско, безалкохолна напитка и вода.

Зад граница пък има предложения за петзвездна Нова година в Турция. Цената е 355 лв. за две нощувки със закуски и вечери, като едната е празнична.

За тези, които избират по-близките места, към момента има предложения за Гърция. Цената е 255 лева на човек за три нощувки със закуски в хотел на Кавала, а в случай че желаете стаята ви да гледа към морето, би трябвало да доплатите 30 лв..

Може да се резервира в допълнение и празнична новогодишна вечеря в таверна с музикална стратегия и тристепено меню за 58 евро на човек. Има и паркинг, който коства 6 евро за 24 часа.

Малко над 500 лв. пък коства отдих в Петрич за посрещане на новата година. В цената са включени три нощувки със закуски и вечери, прилагане на басейни, парна баня и сауна.

Седем дестинации в Европа, в това число Обединеното кралство, вкарват нови туристически такси или покачват съществуващите от началото на идната година.

От 2024 година столицата на Нидерландия ще има най-високия туристически налог в Европа, откакто се взе решение той да се увеличи до 12,5% от цената на хотелската стая. Обединеното кралство ще вкара нова система, за която посетителите ще би трябвало да платят такса от 7 евро. Освен това за Острова ще се изисква електронно позволение за пътешестване за посетителите от Съединени американски щати, Австралия, Канада и Европа.

Венеция ще постанова дневна такса за посетителите. Испанският град Валенсия също разгласи проекти за въвеждане на туристическа такса за пасажери, които ще отседнат в места за настаняване, като тя ще варира сред 0,50 и 2 евро на вечер, според от настаняването и нощувките.

И Барселона ще увеличи туристическите налози, които са въведени за посетителите от 2018 година През април 2024 година таксата ще бъде 3,2 евро, което е нарастване от 0,50 евро.

От януари 2024 година туристите във френската столица ще заплащат туристическа такса за гости, отседнали в хотели или други други възможности за настаняване, която е съвсем 200 % по-висока от сегашната цена. Испанската столица също обмисля въвеждането на нов туристически налог през 2024 година, с цел да се бори с несъразмерния туризъм.

Популярният португалски град Оляо ще таксува туристите по 2 евро на нощ сред април и октомври, за гости сред ноември и март цената ще е 1 евро на нощувка такса.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР