Над 1200 участници дефилират днес в Земен, където се провежда

...
Над 1200 участници дефилират днес в Земен, където се провежда
Коментари Харесай

Над 1200 сурвакари дефилираха в Земен под аплодисментите на княгиня Калина

Над 1200 участници дефилират през днешния ден в Земен, където се организира общинският маскараден празник " Магията на Сурва ", заяви за Българска телеграфна агенция кметът на общината Димитър Сотиров.

" Групите, които вземат участие в програмата, са двайсет и са представители на три области - Перник, Благоевград и София. Преобладават сурвакарските обединения от общините Земен, Брезник, Радомир и Ковачевци. Поканили сме и една дребна, новосформирана, само че симпатична детска група от град Трън - " Преличотине ". Общият броят на участниците в проявата доближава 1250. За Земен и земенчани днешният ден е празник, тъй като тук ще дефилират носителите на традицията Сурва, носещи я в сърцата си и предадена им от техните предшественици ", сподели Сотиров.



Той добави, че общинският фестивал се провежда от 2005 година, като самото му начало е почнало с единайсет групи - единствено от локалните обитаеми места.

 Снимка: БТА

Сред първите участници в маскарадния празник е кметският наместник на земенското село Пещера Стефан Евтимов. Той също показа, че празникът е запазена марка за града и общината. Сурвакарската група на Пещера съществува към този момент над 90 години и все още наброява 30 участници - звънчари и домакинска част, представяща обичая " Сватба ". Облеклото на локалните маскирани също е достоверно и се състои от два типа костюми, направени от кожи и парцалени ресни, споделя Евтимов. Той насочи сурвакарския си благослов на Благовещение към жителите на Земен, публиката и българския народ: " Сурва, Сурва, радостна година! До година - до амина! От Йордановден да има люта снеговита зима. По Гергьовден дъжд да падне, по нивята да напой житата. По Петровден жарко слънце - да извърши всяко зрънце. Та Кръстовден да ни свари с цялостни хамбари. ".

Най-малкият участник в днешния празник беше Бояна Петрова - на година и един месец, от сурвакарската група на радомирското село Извор.

 Снимка: БТА

Всяка група, явила се на фестивала, ще получи парична премия в размер на 300 лева, плакет и грамота, обезпечени от общинската администрация. Финалът на празника се увенча със запалването на обреден огън, заря и концерт на националната певица Ива Давидова.



Сред почетните посетители на събитието беше княгиня Калина, видя Dir.bg.

 Снимка: Весела Барбукова
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР