Над 120 души са загинали, а стотици други в Западна

...
Над 120 души са загинали, а стотици други в Западна
Коментари Харесай

Наводненията в Западна Европа: Жертвите вече са над 120, стотици са в неизвестност

Над 120 души са починали, а стотици други в Западна Европа са в неопределеност след някои от, оповестяват " Ройтерс " и БиБиСи.

В Германия, където броят на починалите в този момент надвишава 100, канцлерът Ангела Меркел прикани за решителна борба против изменението на климата. Белгийските медии оповестяват за 22 смъртни случая там . Холандия, Люксембург и Швейцария също са наранени.

В Германия най-силно наранени са провинциите Рейнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия .

Повече от 1000 души са изчезнали и доста домове са унищожени в засегнатите от наводнения райони в Западна Германия и Белгия в петък, където водите към момента се повишават .

Цели общности са в руини , откакто придошли реки минаха през градовете и селата в западногерманските провинции Северен Рейн-Вестфалия и Рейнланд-Пфалц, Белгия, както и Холандия.

" Беше толкоз извънредно, не можахме да помогнем на никого , а хората махаха през прозорците ", разяснява Франк Тел, гражданин на Шулд, пред " Ройтерс " пред отломки в град Рейнланд-Пфалц.

12 от починалите са поданици на дом за хора с увреждания в Синциг на юг от Кьолн, които са сюрпризирани от светкавичните наводнения през нощта.

Очаква се броят на жертвите да нараства още, защото повече къщи се срутват.

Около 114 000 семейства в Германия са били без ток и мобилните телефонни мрежи се спрели в някои наводнени райони, което значи, че фамилии и другари не могат да издирят околните си.

" Нашият район претърпява злополука от наводнения с исторически измерения ", сподели министър председателят на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, базирайки се на огромни вреди в 23 града и селските региони.

В Рейнланд-Пфалц към 1300 души са оповестени за изчезнали в региона на Арвайлер на юг от Кьолн , заяви регионалното държавно управление. По-на север, в Ерфщад покрай Кьолн, няколко къщи се срутиха в петък сутринта и управляващите се притесняват за жертви.

Пътищата към Ерфтщат са непроходими, отнесени от наводненията . Спасителните екипи се пробваха да стигнат до жителите с лодки и трябваше да разчитат на уоки-токи, с цел да предават информация. " Мрежата изцяло се срина. Инфраструктурата се срина . Болниците не могат да одобряват никого. Домовете за възрастни хора трябваше да бъдат евакуирани ", съобщи представител на районното държавно управление на Кьолн.

Областен представител сподели, че към 55 души са избавени, а 15 към момента са затворени в къщите си там.

Единият язовир покрай белгийската граница , Rurtalsperre, е наводнен и прелива , до момента в който различен , Steinbachtalsperre, е нормализиран рано в петък . Около 4500 души са евакуирани от общностите надолу по течението, а сектор от автомагистрала A61 е затворен на фона на опасенията от пробив в язовирна стена .

Германските военни разполагат над 700 бойци , с цел да оказват помощ в избавителните старания.

Хиляди поданици в северната част на провинция Лимбург в прилежаща Холандия получиха заповед да изоставен домовете си рано в петък , когато наводненията доближиха връхната си точка.

Спешните служби бяха в нараснала подготвеност, а управляващите усилваха насипи по уязвими сектори , където водите не престават да се повишават.

Водите се отдръпват в Маастрихт и в град Валкенбург , където също има доста вреди, само че никой не пострада.

Кризисният център в Белгия прикани хората в огромни елементи от южната и източната част на страната да не пътуват .

Франция изпрати 40 военни и хеликоптер до Лиеж в Белгия, с цел да помогне за обстановката с наводненията, съобщи министър председателят Жан Кастекс.

" Водите се повишават от ден на ден и повече. Страшно е ", разяснява 52-годишният Тиери Буржоа в белгийския град Лиеж. " Никога не съм виждал сходно нещо . "

В град Маасейк, на нидерландската граница, река Маас преля оттатък подпорната стена. Няколко града и села към този момент са потопени , в това число Пепинстър покрай Лиеж, където към 10 къщи са отчасти или изцяло рухнали.

Броят на жертвите в Германия е най-високият от всички естествени бедствия след смъртоносното наводняване от Северно море през 1962 година, при което умират към 340 души . Катастрофа на високоскоростен трен ICE през 1998 година умъртви 101 души.

Наводненията на река Елба през 2002 година, които по това време бяха разказани от медиите като " наводнения един път на век ", убиха 21 души в Източна Германия и над 100 в по-широкия район на Централна Европа.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че мащабът и интензивността на наводненията са ясна индикация за изменението на климата и показва незабавната нужда от деяние, повтаряйки по-ранно обръщение от немския канцлер Ангела Меркел.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер съобщи пред Spiegel, че федералното държавно управление се стреми да обезпечи финансова поддръжка за засегнатите райони допустимо най-бързо , като добави пакет от ограничения, които би трябвало да бъдат утвърдени в кабинета в сряда.
 Над 100 починали и над 1000 изчезнали от наводненията в Германия и Белгия Обновена
Над 100 починали и над 1000 изчезнали от наводненията в Германия и Белгия

Наводненията засегнаха и Люксембург, Швейцария и Нидерландия, изтеглят Маастрихт
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР