Над 1020 тежки катастрофи. Повече от 70 убити. Над 1200

...
Над 1020 тежки катастрофи. Повече от 70 убити. Над 1200
Коментари Харесай

Пловдив - първенец по смърт на пътя! Вижте най-жестоките катастрофи през годината!

Над 1020 тежки произшествия. Повече от 70 убити. Над 1200 ранени. Това е черната статистика за 2016 година в Пловдив. Една страшна година да си участник в придвижването под тепетата, било то водач или пешеходец. Няколко огромни нещастия освен почерниха фамилии в града и региона, само че и белязаха съзнанието на обществеността. Накараха ни отново да се питаме „ Защо? ”,пише TrafficNews.bg.

ащо водачите не демонстрират просвета при шофиране и не съблюдават разпоредбите? Защо сядат зад кормилото след приложимост на алкохол? Защо пешеходци пресичат на рискови места? Защо се кара с гневна скорост в града? Защо Пловдив е отличник по безспорен брой жертви и ранени, изпреварвайки даже София, в която има 3 пъти повече коли? И още, и още „ защо”-та.
През годината TrafficNews.bg ви информираше за тежките произшествия в Пловдив и региона, поради които градът оглави черната статистика в страната. Идеята не е друга, а да ви покажем какъв брой тежки, а от време на време и съдбовни могат да бъдат следствията от безразсъдството на пътя. Да посочим проблематичните булеварди и кръстовища, Да ви призоваваме още веднъж и още веднъж да сте по-внимателни на пътя, без значение дали сте водач или пешеходец.
Инциденти обаче имаше. Днес още веднъж ще ви напомним някои от тях. Дано те послужат за образец на повече хора и да предотвратят най-малко няколко случая на пътищата в Пловдив и страната.
23 ЯНУАРИ – Трагедията на Боян и Ралица
Една злополука хвърли черна сянка върху цялата година. На 23 януари двама млади изгубиха живота си на бул. „ Найчо Цанов” в Пловдив. Булевард, който по-късно неслучайно ще назоваваме „ бул. убиец”, след още няколко случая. Историята на 21-годишния Боян и гимназистката Ралица обаче шокира всички. Мерцедесът, ръководен от Боян, се движел с висока скорост. Колата излетява от пътя, отнася автобусна спирка и се забива в билборд. И двамата умират на място.

29 ФЕВРУАРИ – Млад моторист се вряза в кола на Цариградско
Шофирането на две колела от време на време е даже по-опасно от шофирането на четири. Няколко случая със починали мотористи станаха през годината. Най-фрапиращият от тях може би бе казусът с 20-годишен моторист, който се заби в автомобил на „ Цариградско шосе”. След удара младият Николай изпадна в кома поради тежката си черепно-мозъчна контузия. Въпреки направените интервенции, след няколкомесечна битка мотористът издъхна в болница.

22 АПРИЛ – Камион се вряза в бензиностанция на автомагистралата
Една извънредно тежка злополука като по знамение се размина без каквито и да е жертви. На 22 април водачът на камион Наско Нешев кара по автомагистрала „ Тракия”. Движи се в посока от София към Бургас. В един миг му прилошава зад кормилото. Опитва да отбие в близката бензиностанция, само че губи надзор над тежката машина и камионът се врязва в бензиностанцията. Последвал гърмеж и голям пожар. Усилията на пловдивските пожарникари и чиновниците на бензиностанцията предотвратиха по-голям случай. Самият Наско пък бил измъкнат от камиона от появил се на време човек, другояче щял жив да изгори в него. Камионът бе изцяло погубен след случая, големи бяха вредите и по бензиностанцията. За благополучие обаче никой не почина.

7 ЮЛИ – Камиони се помляха на Околовръстното
Инцидентите с камиони обаче рядко минават без жертви. Темата за това по какъв брой часа карат тираджиите, заспиват ли зад кормилото от изтощеност, риск ли са на пътя е въртяна доста и доста пъти. В последна сметка обаче остават нещастията и болката на околните, когато стане случай с камион. Тежък конфликт сред два ТИР-а приключи точно с покруса. Катастрофата стана на 7 юли на Околовръстното край града. При осъществяване на ляв завой товарен автомобил “Мерцедес” лишил преимуществото и бил ударен от товарен автомобил “ДАФ” с прикачено ремарке. От зверския удар намясто почина 52-годишен пловдивчанин, водач на първия камион. Другият водач, на 49 години от село Робово, бе откаран в болница. Там му бе направена по неотложност интервенция на челюстта, последвана от ортопедична интервенция на бедрото, капачката на коляното и ръката му, като най-тежко е минала тази на горната част на крайници.

18 АВГУСТ – Камион отнесе кола на Асеновградско шосе
Асеновградско шосе се потвърди през годината като един извънредно рисков път. Правата права дава прекомерна убеденост на водачите, които освен, че карат прекомерно бързо над разрешеното, само че и подхващат рискови маневри. На 18 август тежкотоварен автомобил навлезе в насрещното придвижване и блъсна опел. От удара с камиона, леката кола изхвърчала няколко метра отвън пътя. Шофьорката – асеновградчанка на 50 години, почина намясто.

20 ЮНИ – Такси и БМВ се помляха на Асеновградско
През нощта на 20 юни още по-тежка злополука на Асеновградско шосе приключи с трима починали. Около 04:30 сутринта БМВ и такси на пловдивска компания се сблъскват челно. В резултат на удара колите изхвърчат отвън пътното платно. Намясто умират 60-годишната шофьорка на таксито, 27-годишният й сателит и 21-годишният водач на BMW-то. Колите са смачкани до неразбираемост, а едно от телата било разчленено от удара. Според полицията най-вероятната причина за случая е заспиване на водача на БМВ-то, чиито автомобил навлязъл в насрещното. Има данни и за доста висока скорост.

27 ЮНИ – Полицейска гонка в " Тракия " приключи със гибел
Понякога нещастията идват от висока скорост идват не от бързане, а от опит човек да се избави от глоба… или арест. 66-годишен мъж почина откакто опита да избяга от полицията. Той бил пийнал зад кормилото – с 1,8 промила. Карал с гневна скорост и се разминал на косъм с полицейски патрулен автомобил. Опелът му се движел на зиг-заг. Полицаите тръгнали след него, а в опита си да се измъкне мъжът се забил в паркиран товарен автомобил, където откри гибелта си.

30 АВГУСТ – Касапница край Граф Игнатиево
Асеновградско шосе не е единственият рисков излаз на Пловдив. При тежка злополука сред Труд и Граф Игнатиево в края на август починаха татко и наследник. Двамата перничани пътували в посока Пловдив. Сблъскали се 4 транспортни средства. Лек автомобил Нисан комби навлязъл в насрещното придвижване без да изпреварва. Така се удря челно във фиат, завърта се и се удря в бус с разградска регистрация, а от там различен лек автомобил излиза от пътя в канавката. Намясто умират водача и пасажер от първата кола.

19 ОКТОМВРИ – Автобус прегази пешеходка
Безумното шофиране из града заплашва освен другите водачи, само че и пешеходците. Неспазването на разпоредбите от страна на последните също води до произшествия. Тези фактори проличаха в Пловдив през октомври. Месецът бе изпълнен с произшествия, при които починаха или бяха ранени точно пешеходци. Един от най-тежките бе на кръстовището сред улица „ Стефан Стамболов” и бул. „ Никола Вапцаров”, където рейс на градския превоз в Пловдив блъсна и умъртви пешеходка. Според информация на полицията дамата била блъсната на пешеходна пътека от извършващ ляв завой рейс. При удара пешеходката, чиято идентичност се открива, е починала намясто. Според водача дамата е паднала пред рейса, а той минал през нея, тъй като не я е видял.

18 НОЕМВРИ – Трагедия и на " Руски "
Годината стартира с нещастието на Боян и Ралица и приключи с още една, този път почернила няколко фамилии. В нощта на 18 ноември водач на пежо стартира да прави противоположен завой на бул. „ Руски” в Пловдив. В този миг в автомобила му с 94 км/ч се блъска ауди. При удара умират 46-годишният лидер на пежото, 44-годишна жена, а след няколкодневна битка за живот и 23-годишно момиче, стояло на задната седалка. Катастрофата разбуни духовете освен под тепетата, само че и в цялата страна, откакто се оказа, че водачът на аудито – 26-годишният Любомир Трайков, е правоприемник на транспортна компания, карал е с превишена скорост и пийнал. Това още веднъж повдигна въпроса за множеството извършители на пътя и възприятието им за недостижимост.

Тези няколко образеца никога не изчерпват страшната картина, която всички произшествия през 2016 година сглобяват. Но още веднъж посредством тях се опитваме да ви напомним, че шофирането и пресичането не е смешка. Учим децата да се пазят на пътя, а ние не вършим нищо за това да ги вършим. Оставяме самоувереността си да ни кара да подхващаме опасности, които от време на време водят до гибел.
Заради всичко това TrafficNews.bg още веднъж ви приканва и моли: бъдете деликатни на пътя! Пазете своя живот и този на другите участници в придвижването. Всеки може да се забави с няколко секунди. Няколко секунди, в които може да стане покруса, която да провали цялостен живот.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР