Над 100 изследователи вече са класирани от висшите училища и

...
Над 100 изследователи вече са класирани от висшите училища и
Коментари Харесай

Над 100 изследователи вече са класирани по програмата за млади учени и постдокторанти

Над 100 откриватели към този момент са класирани от висшите учебни заведения и научните организации, получили средства по Национална стратегия „ Млади учени и постдокторанти-2 “ на Министерство на образованието и науката, оповестяват от ведомството за Moreto.net.

Първият ѝ стадий започва през лятото на 2022 година с обща финансова поддръжка в размер на 7,5 млн. лева Средствата са разпределени сред 25 висши учебни заведения от разнообразни области на страната – София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Русе, Благоевград, Варна, Плевен, Бургас, Шумен и Габрово.

Финансиране за поддръжка на научни фрагменти е обезпечено и за Българската академия на науките, Селскостопанска академия, Военномедицинска академия, Националния център по заразни и паразитни заболявания и Националния институт по метеорология и хидрология.

В някои от факултетите на Софийския университет „ Св. Климент Охридски ” към този момент са ясни участниците. В Историческия факултет са класирани 8 откриватели, във Факултета по публицистика и всеобща връзка – 4, а във Факултета по славянски филологии – 11.

Университетът по хранителни технологии в Пловдив е одобрил петима учени, Аграрният университет в Пловдив – 9, а Медицинският университет в Плевен – 10. Университетът по архитектура, строителство и геодезия в София класира 8 откриватели, Шуменският университет двама, Минно-геоложкият университет – четирима.

В Селскостопанската академия са утвърдени общо 30 претенденти. Военномедицинска академия дефинира 10 медицински експерти от разнообразни клиники, а Националният институт по метеорология и хидрология – 4.

Целта на националната стратегия е да се поддържат надарени младежи за научноизследователска работа в България и да се подкрепи тяхното кариерно развиване.

П

о първия модул „ Млади учени “ новоназначените откриватели получават заплащане най-малко 1200 лева на месец. По втория – „ Постдокторанти “, средствата за новоназначените са от 2000 до 3000 лева на месец с включени осигуровки за сметка на работодателя. Възможност за финансиране имат също и към този момент назначените в организациите, като по първия модул спомагателните хонорари са сред 300 и 800 лева, а по втория – сред 400 и 800 лева.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР