Над 100 000 туристи всяка година посещават обектите на историческо

...
Над 100 000 туристи всяка година посещават обектите на историческо
Коментари Харесай

Елена Балтаджиева: Хората на Каварна са най-голямото ни богатство

Над 100 000 туристи всяка година посещават обектите на историческо ни завещание Инвестирахме стремително в просветителна инфраструктура, споделя кметът Елена Балтаджиева в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Госпожо Балтаджиева, какви са резултатите, които Каварна отчитаме от летния сезон и има ли общината спомагателен капацитет за привличането на нови сегменти туристи?
-->
- Анализът на осъществените нощувки през летните месеци на територията на община Каварна за интервала от 1.05.2022 година до 30.09.2022 година демонстрира спад с към 2% по отношение на същия интервал през 2021 година, като се следи наклонност за увеличение броя на туристите, които са избрали за своята отмора места с по-ниска категория. 70% от туристите, избрали за летния си отдих тази година каварненското крайбрежие са чужденци, най-вече от прилежаща Румъния. Тази година беше много сложна за туристическия отрасъл, поради протичащото се в интернационален проект и галопиращите цени на силата и горивата, продуктите и материалите за активността им.

Уникалните естествени дадености на община Каварна, съчетаващи плажна линия, каменист бряг, степна растителност, безкрайни поля и дребни горички, както и непокътнатият достоверен тип на крайбрежието са причина за развиването и предлагането на разнороден туристически артикул. Освен за морски и културен туризъм, Каварна притегля туристи с интерес към голф туризма, селския туризъм, орнитоложкия туризъм, кулинарен туризъм и рисков туризъм - подводен лов на риба, скално катерене, парапланеризъм и кану каяк и други Това е част от политиката на общината за удължение на туристическия сезон, който знаем, че по Северното Черноморие завършва рано. Например преди началото на дейния сезон Каварна е хазаин на Национален фестивал на любителските театри, с интернационално присъединяване. Ежегодно, в края на месец август се организира " Миден и рибен фест ", който се  трансформира в една от " запазените марки " на община Каварна и към този момент 19 години притегля фенове и кулинари, искащи да изживеят един уикенд, изпълнен с забавни и вълнуващи моменти. В началото на есента, тъкмо по това време на годината в Каварна се събират орнитолози от целия свят, с цел да следят пътя на птиците " Виа Понтика ". Община Каварна годишно влага в археологическите изследвания на нос Чиракман и на територията на Националния архиологически резерват Калиакра. В последните години разкопките доведоха до съществени научни открития - съкровището от Калиакраот XIV век, както и златния пръстен на Георги, незнаен до момента държател на Калиакра, което покачва туристическия капацитет и притегля туристи с такива ползи. Изградихме астрономическа обсерватория в село Камен бряг, която напълно скоро ще отвори порти за своите първи гости и ще даде опция за развиване на един не доста създаден туристически капацитет, а точно научният туризъм.

- Как променихте инфраструктурата на града. Кои са най-големите проблеми, които остават и по какъв начин ще ги разрешите?

- Поех ръководството на община Каварна с завещание от над 3 млн. лв. остарели отговорности и запорирани сметки на общината. Първите две години и половина от мандата, които включват годините на пандемия и международна икономическа рецесия, казусът с финансовата задлъжнялост на общината бе сериозен " кол в колелата " на работата ни във връзка с капиталовата политика. Затова в този интервал са осъществени относително дребни вложения със лични средства, дарения и европейско финансиране. Довършихме стартирани планове, стартирали обратно в годините за ремонт на улици и тръбопровод. Изпълнихме план за замяна на тръбопровод и създаване на канализация на четири от значимите улици на град Каварна, с което взехме решение 30-40 годишни проблеми на жителите.  Много съм задоволена от осъществената рекултивация на общинското хранилище, която бе осъществена със средства по Оперативна програма " Околна среда ", което доста усъвършенства параметрите на околната среда. Със лични средства рехабилитирахме част от общинския път сред Каварна и Балчик, в местността Иканталъка, който бе " комично " пропуснат от предходните ръководещи. Всичко направено смятам, че е достижение за нашата община в това мъчно време, само че най-големият ни триумф си остават децата на Каварна. Те са нашето бъдеще. Направихме много вложения, свързани с просветителната инфраструктура. Можем да се похвалим с актуализирани детски уреди, алеи и кътове за отдих в съвсем всички обитаеми места на общината, построена нова спортна площадка в град Каварна, актуализирана материална база на Общински детски комплекс, поправки, свързани с възстановяване на енергийната успеваемост, тъй че образованието на територията на общината се организира в отлични условия.

В годините на рецесия успяхме с моя екип да управляваме добре финансовото положение на общината и смятам, че положителната финансова непоклатимост към този момент е тази, която ни прави благонадежден сътрудник и ще ни даде опция за намиране на средства, които да влагаме и да можем да кажем, че градът ни има своето " лице ". Моята позиция е, че би трябвало да се търси салдото. Не може да се развива една община като морска дестинация, в случай че не се предложи по-добра инфраструктура. Мога самоуверено да заявя, че община Каварна към днешна дата е с ясно дефинирана идея за зоните на влияние и има създадени съответни огромни инфраструктурни планове, значими за икономическото и обществено развиване на нашия град в идващите години. Инвестиционните ни планове обгръщат реорганизация на главните пътни артерии, свързващи автогарата с морето, която включва освен изцяло асфалтиране, само че и създаване на всички подземни и надземни връзки - ВиК мрежа и нови, енергоспестяващи осветителни тела. Освен това имаме планове за цялостно възобновяване на Централния градски парк, другите паркове и градинки, и детски площадки. Вече имаме подписан контракт за облагородяване на крайбрежната зона - изцяло асфалтиране, отделяне на пешеходна зона с пейки и енергоспестяващо осветяване. Обособихме паркинги на основни места на територията на общината.

- Каква е вашата формула за подкрепяне на хората и бизнеса в тези сложни времена на рецесии?

- Нямам точна формула или рецепта за справяне с компликациите, подбудени от рецесиите, в другите сфери. Аз съм човек, който не пести старания. Амбицирана съм да трансформира това място. Целите ми несъмнено не са високи, а реалистични. Администрацията е в непрестанен разговор с жителите на общината. Запозната съм с компликациите им. Мога да споделя, че Общински съвет Каварна одобри ограничения за понижаване резултата от Ковид пандемията, изразяващи се в опазване размера на туристическия налог, който клони към минимално допустимите от закона. В интервала от 1 юни до 31 декември 2021 година, когато  заведенията нямаха ограничавания да работят, същите бяха освободени от възнаграждение на такса за прилагане на общински площи. В нашата община не са увеличавани локалните налози и такси, като се изключи такса битови боклуци, която е целева и регистрира годишните разноски за непорочност и сметосъбиране. В последните години общината заделя по-голям финансов запас за развиване на туризма и туристическа реклама, която осъществя посредством участия в туристически тържища в страната и в чужбина, он-лайн реклама и в профилирани печатни издания. Мога с задоволство да кажа, че разширихме обсега на провежданите мероприятия и имаме един в действителност богат Културен календар. Част от мероприятията са изнесени в обитаемоте места отвън град Каварна, като емблематичния " Джулай морнинг ", " Джаз на село ", които се организират годишно в с. Камен бряг. В село Българево станаха традиция Фестивалът на пъпеша, " Българево рок ", неповторимото огнено хоро и други събития. Това подкрепя развиването на селския туризъм.

- Какви са опциите за развиване на културния туризъм поради голямото историческо завещание на територията на общината?

- На територията община Каварна се намират доста културни и археологически обекти - Исторически музей, Експозиция " Добруджа и морето ", Етнографски комплекс, Художествена изложба, нос Калиакра, нос Чиракман,  резерват " Яйлата ", които вършат общината извънредно атрактивна туристическа дестинация. Ежегодно, нашите обекти се посещават от над 100 хиляди туристи. Културно-историческото завещание на общината е фактор, който би трябвало да бъде употребен в планирането на бъдещите вложения, както в реклама, по този начин и в инфраструктурни планове. Основният проблем при популяризирането на това " голямо историческо завещание " е сложния достъп до самите обекти. Това усложнение е подбудено от неналичието на построени връзки и остарялата пътна инфраструктура в общината.

Най-популярната туристическа дестинация на територията на община Каварна е Националният археологически и естествен резерват Калиакра, който е благосъстоятелност на Министерството на културата. Въпреки, че през годините са правени няколко пъти действия, община Каварна до момента не е получила цялостните права за стопанисване на обекта. Разбира се този факт води след себе си усложнения при планирането на каквито и да било дейности от страна на общината за инфраструктурното застраховане на обекта. Всички обекти са със специфичен статут, като някой от историческите обекти са и резервати, което в допълнение затруднява осъществяването на всевъзможни строителни и рехабилитационни действия, нужни за модерната визия на обектите. Основният проблем на общината, обвързван с капиталови планове за създаване на по-модерна инфраструктура е обвързван с метода на стопанисване и ръководство. Повечето територии са държавна благосъстоятелност, или попадат в категориите резервати и степи, където опциите за намеса са мощно лимитирани от закона.   
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР