Над 1 100 000 украински бежанци са влезли в Румъния

...
Над 1 100 000 украински бежанци са влезли в Румъния
Коментари Харесай

Специалните пратеници на bTV в Букурещ: Как се справя северната ни съседка с бежанците от Украйна?


Над 1 100 000 украински бежанци са влезнали в Румъния от началото на съветската инвазия в Украйна.

85 000 са украинците се намират в Румъния. За разлика от нашия модел а множеството бежанци там са отседнали в частни домове на хора, които непринудено са ги приели.

Катя от Николаев идва на румънската граница в един ледено леден ден през март.

„ Ние отивахме в нищото, нямахме нито познати, нито другари, никой. Когато дойдох на границата, се разплаках и тогава срещнах Андреа. Бях доста щастлива да видя по какъв начин ни приема румънският народ, тъй като протичащото се беше доста болно и ужасно. А тук имахме чувство като че ли идваме при свое семейство, одобриха ни по този начин, както биха приели родственици “, споделя бежанката.



Катя е призната в жилището на румънска доброволка в Букурещ. Това става мотив пък румънската да заживее при приятеля си.

„ Срещнах Катя на границата в Исакча. Попитахме я къде желае да отиде - тя ме погледна и сподели: Не знам. Направихме всичко за 5 минути. Ние станахме другари. Не сме хазаин и посетител, а излизаме дружно, приказваме си за живота “, изясни Андреа Барта - доброволец.

Повечето украински бежанци в Румъния са признати в частни домове. За това румънците получават от държавното управление по 50 леи дневно за настаняване на един емигрант и по още 20 леи за храна на признатия човек. Това прави общо към 28 български лв. на признат човек дневно.



Обществото тук демонстрира високо утвърждение за дейностите на управляващите в рецесията. Смята се, че огромна роля за това има Раед Арафат - румънски доктор със сирийски корени, който ръководи рецесията с бежанците тук.

„ И тук има агитация, която се пробва да повлияе, има доста опити популацията да бъде настроено против дейностите на управляващите и против бежанците, само че за благополучие, до момента, виждаме доста много положителна реакция от страна на обществото и наподобява, че това не сработи при нас. Огромното болшинство от нашето общество е доста положително настроено към бежанците от Украйна “, споделя Арафат.

Това е и повода на управляващите да не се постанова да търсят огромен брой пространства за бежанците. Украинци има и в общински центрове, като този в Букурещ.

Хората от Украйна са най-вече в огромните градове. Разпределени са в цялата страна. Но страната и неправителствения бранш към този момент означават, че хората живеещи при румънци се приспособяват по-лесно.

40 румънски учебни заведения към този момент са разкрили паралелки за украински деца. В Букурещ има и две учебни заведения, които оферират образование по напълно украинска стратегия.

При Катя от Николаев към този момент е и брачният партньор й, който е моряк, а в този момент работи като строител в Букурещ. А нейната нова румънска другарка към този момент е пред женитба със своя обичан.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР