Начинът да помогнем е само един - от въздуха, всичко

...
Начинът да помогнем е само един - от въздуха, всичко
Коментари Харесай

Шефът на ПСС Емил Нешев пред “Труд news”: Медицинските хеликоптери категорично са годни за спасяване в планината

Начинът да помогнем е единствено един - от въздуха, всичко останало е поддържаща роля, споделят експертите
В Швейцария работят със същите при по-екстремни условия



“Няма никакви механически проблеми поръчаните от страната медицински хеликоптери да бъдат употребявани за избавителни задачи в планината. Машините са същите, каквито се употребяват за планинско избавяне в Швейцария, а там изискванията и височините са доста по-екстремни ”. Това сподели пред “Труд news ” Емил Нешев, началник на Планинската избавителна работа (ПСС).

Повод за коментара му е изявление на здравния министър Христо Хинков, в което той споделя, че машините не били подобаващи за планината, лебедката била тежка и посочи още други механически аргументи.

“По тематиката би трябвало да приказват специалисти и експерти, ние се чухме с министър Хинков и говорихме, че това е работа на експертите и специалистите, мисля, че няма да има проблеми в връзката ”, изясни Нешев.

Аз самият съм приказвал с пилоти-специалисти, които имат хиляди летателни часове, които са виждали машините, които идват у нас и са летели на тях.

Получил съм увещание, че те са безусловно годни за избавителни задачи в планината, разяснява още Емил Нешев.

Лебедката, която даде за образец здравният министър Хинков, в действителност не е тежка, едвам 30 кг е. За един хеликоптер това не е товар и тежина. Въпросните хеликоптери летят в Швейцария на над 4 хиляди метра височина, маневрени са, добре оборудвани, уточни той.

“Машините ще бъдат потребни както за планина, по този начин и за тежки произшествия станали по пътищата, даже ще би трябвало да имаме и един дребен медицински аероплан, който да транспортира заболели ”, сподели още Нешев.

“Ние сме членове на интернационалната организация на планинските служби. И там виждаме, че непрекъснато методът на избавяне е един - от въздуха. Всичко останало е поддържаща роля. А ние виждаме, че тук е противоположното - хеликоптер не лети по принцип, с изключение на в изключителни случаи. До момента България е единствената страна в Европейския съюз, която няма въздушни коли за спешна помощ. Но 2022 година в Европейски Съюз посредством регламентите, които излизат от Европейската организация по сигурност на полетите, които регламентират изобщо тази активност - въздушното избавяне, е приобщено към задачите на ХЕМС (спешна помощ по въздуха - б. а.). 2024 година то ще бъде реалност и ще бъде наложително за всички европейски страни ”, уточни Нешев.
Проф. Илко Гетов, зам. здравен министър: Машина за планинско избавяне е едно, въздушна кола за спешна помощ е друго


Първият медицински хеликоптер би трябвало да бъде в България сред 15-30 декември. След това би трябвало да бъде оперативна във втората половина на януари 2024 година, тъй като медицинският личен състав, който е подготвен теоретично и към този момент е минал курса във ВМА - имаме 96 подготвени медици, би трябвало да тренира и в действителни условия. След това машнита ще бъде основана в София. На всеки шест месеца ще получаваме по още една машина и по този начин до края на 2026 година Това е планувано в проекта за възобновяване, в случай че не осъществяваме тези доставки, ще загубим парите. Съгласно проекта машините са планувани за незабавната здравна помощ по въздух или по този начин наречените въздушни коли за спешна помощ, при избрани условия и случаи те биха могли да вземат участие и в планинско избавяне, само че не в планинско търсене. Това се леки машини, те летят на по-ниска височина, има специфики за това. Едно е да имаш машина за планинско избавяне, друго е да имаш въздушна кола за спешна помощ.
Спасителите от Банско и Благоевград обезпокоени: Искаме да спасяваме човешки животи


Повечето от момчетата, които оказват помощ в планината, са доброволци. Зарязва всичко и потеглят, когато има сигнал. А такива в последно време има по повече от 1 дневно.

Спасителите от Банско и Благоевград не крият, че са били обезпокоени и разочаровани от изявлението на здравния министър, че медицинските хеликоптери нямало да могат да се употребяват в планината.

“Те са нужни на всички в България, освен на нас планинските спасители. Ние работим съгласно обстановката - в случай че има хеликоптери - има, в случай че няма хеликоптери - ние ще свършим работа. Въпросът е обаче, че ние желаеме да спасяваме човешки животи. Ние не желаеме друго ”, споделя Стойчо Баненски, избавител от Банско и зам.-кмет на община Банско.

Хеликоптерите са фантазия от десетилетия на спасителите. Те са доброволци, които обичат планината и живота, постоянно рискуват своя личен, с цел да оказват помощ на закъсал в планината. Но златният час е значим, животът на потърпевшите зависи от техниката, тъй като спасителите не са свръхчовеци и им трябват часове наред, с цел да стигнат до ранените.

А травмите и произшествията в планината зачестиха, тъй като се усилва броят на туристите.

Това рапортуват спасителите. Всъщност малко на брой знаят, че те са доброволци и не получават пари за това. Часове наред катерят планини, нощно време се вършат акции, дъжд или сняг ги вали, гръмотевици и лавини заплашват живота им. Връщат се с тежки травми.

Повечето от тях вземат отпуски, с цел да се отзоват на сигнал за помощ в планината. Не всички работодатели влизат в ситуацията на спасителите, в случай че нямат заплатен отпуск, ги карат да си пишат неплатени дни, когато са на акция. Малко са спасителите на щат, само че и те получават заплати до 1200 -1300 лв.. А трудът им е оценен като трета категория, все едно са служители, а тяхната работна площадка е планината.
5 избавителни акция за 4 дни
• На 7 август е извършена акция в региона на връх Полежан. Пострадалият е белгийски екскурзиант, който при рухване по скалист скат получава тежка контузия на крайници. Поискана е помощ по въздух. Военнослужещи, от авиобаза “Крумово ”, се включиха в акцията, само че заради особеностите на релефа и динамичните метеорологични условия, спасителите транспортираха на носилка потърпевшия до борда на вертолета. Акцията завършва сполучливо!

• На 8 август в ПСС Банско постъпва сигнал за потърпевшо дете в региона на връх Вихрен. При слизане от върха хлапето наранява съществено главата си и не съумява да продължи. Спасителите от отряда се придвижват допустимо най-бързо и оказват нужната наземна помощ. Акцията завършва сполучливо!

• На 9 август, към 14 ч. е получен сигнал за потърпевш мъж на 70-годишна възраст, малко под връх Вихрен. Мъжът е с тежка черепно-мозъчна контузия на главата и строшен нос. Веднага към мястото се насочва екип от 10 планински спасители от Банско и Разлог, които организират наземна акция. Спасяването завършва сполучливо късно вечерта!

• Спасители от отряда в Сандански организираха две сполучливи акции, в региона на връх Синаница, за по-малко от 24 часа. Първият сигнал е за потърпевш мъж, а втория за жена. И двете акции приключиха сполучливо!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР