Началото на втората половина от управлението на Лори Лайтфут -

...
Началото на втората половина от управлението на Лори Лайтфут -
Коментари Харесай

Кметът на Чикаго отказа да дава интервюта на бели журналисти

Началото на втората половина от ръководството на Лори Лайтфут - цветнокожата гей-кметица на Чикаго, ще бъде белязано от расистки скандал, който тя самата провокира. С една обява в Twitter тя предизвика необятен отзив в американските медии, а решението ѝ за белите публицисти срещна голям брой рецензии.

На прага на втората годишнина от встъпването в служба - достигайки половината от първия си мандат, кметицата на Чикаго афишира, че ще даде самостоятелни изявленията за отбелязването на случая, само че при едно изискване - диалозите ще се организират единствено с цветнокожи публицисти. Това оповестява локалната медия NBC 5 Chicago.

" Започвам да разрушавам статуквото, което се провали толкоз доста. Това не е единствено в кметството ", туитва Лайтфут.

I ran to break up the status quo that was failing so many. That isn't just in City Hall.

It's a shame that in 2021, the City Hall press corps is overwhelmingly White in a city where more than half of the city identifies as Black, Latino, AAPI or Native American.
— Mayor Lori Lightfoot (@chicagosmayor)

" Срамно е, че през 2021 година пресслужбата на кметството е преобладаващо бяла в град, където повече от половината поданици се разпознават като чернокожи, латиноамериканци или индианци ", отбелязва кметицата и прибавя:

" Разнообразието и приобщаването са наложителни във всички институции, в това число в медиите. За да напреднем, би трябвало да се променим. Точно заради тази причина аз съзнателно приоритизирам поръчките за медии от репортерите по случай двегодишнината от встъпването ми в служба като кмет на този популярен град. "

 Лори Лайтфут афишира успеха си на изборите за кмет на Чикаго
Лори Лайтфут афишира успеха си на изборите за кмет на Чикаго
Снимка: Getty Images

Лайтфут назовава расовия състав на пресцентъра на кметството " дисбаланс, който би трябвало да се промени ", а за локалните медии в Чикаго отбелязва, че " би трябвало да отразяват множеството култури, които го сформират ".

Докато някои в обществените мрежи отговорят на туитовете на кметицата, определяйки този неин ход като " правдивост " и стъпка напред, други подлагат на критика решението ѝ.

Репортерът на Chicago Tribune Грегъри Прат е измежду несъгласните с дейностите на Лайтфут.

" Аз съм латино кореспондент и моето питане за изявление беше задоволено ", написа Прат в Twitter. " Помолих обаче кметството да анулира възбраната за бели публицисти и когато оттова отхвърлиха, аз с почитание анулирах моето изявление. Политиците не могат да избират кой да ги отразява ", изрично заявя репортерът.

И той не е единственият, разкритикувал решението ѝ. Вълна от изявления в обществената мрежа се появява, а мненията стартират да " валят " един след различен.

Затова Лайтфут взема решение да отговори и да отбрани своето спорно известие да дава единствено самостоятелни изявленията на цветни публицисти.

В писмо от две страници до медиите първата чернокожа и първата октрита гей-кметица в историята на Чикаго похвали личните си избори през 2019 година за " счупването на бариери " и " стреля " против медийните организации в града, поради " несъответстващото справяне с " институционализирания расизъм " в техните редици ", написа Fox News.

 Лори Лайтфут със брачната половинка си Ейми Ешлеман на церемонията по встъпване в служба
Лори Лайтфут със брачната половинка си Ейми Ешлеман на церемонията по встъпване в служба
Снимка: Getty Images

Решението ѝ краткотрайно да приказва единствено с цветнокожи кореспонденти било част от нейната житейска борба за многообразие и приобщаване.

" Откакто бях определена, страната ни се сблъска с исторически планове към систематичния расизъм ", написа Лайтфут в имейла, като прави отпратка към обновеното придвижване за расова правдивост, предизвикано от убийството на Джордж Флойд в Минеаполис през май предходната година.

Лайтфут прибавя, че откогато е почнала акцията си за кмет, тя е " изумена " от " непреодолимата белота и неустрашимост на медиите в Чикаго, публицистичните препоръки, политическата преса и съответно пресата на кметството ".

" Изпращам ви предизвикателство ", споделя Лайтфут в писмото си. " Наемете цветнокожи кореспонденти - и изключително цветнокожи дами - за отразяване на политиката в Чикаго и в частност на кметството. "

Тя продължава, питайки комерсиалните обекти дали имат цветнокожи хора в управителните екипи или в публицистичните препоръки, има ли квалифицирани цветнокожи кореспонденти, които биха могли да отразят кметството, само че не им е даден късмет, и дали комерсиалните обекти са анализирали личното си отразяване на " идентифициране и премахване на имплицитни пристрастия. "

" Ако отговорът на тези въпроси е негативен, уведомете ме, с цел да продължа да упорствам за смяна ", написа още кметицата.

 Лори Лайтфут, брачната половинка ѝ Ейми Ешлеман и щерка им Вивиан слушат молитва по време на церемонията по встъпване в служба
Лори Лайтфут, брачната половинка ѝ Ейми Ешлеман и щерка им Вивиан слушат молитва по време на церемонията по встъпване в служба
Снимка: Getty Images

Писмото внася в допълнение напрежение в обстановката, което проличава и от последвалите материали от потвърдили се публицисти на Fox News.

В името на справедливостта Лори Лайтфут отхвърля да дава изявленията на белите хора, показва Тъкър Карлсън и прибавя: " Лайтфут си направи старания, с цел да изясни, че няма поради нищо от това персонално. Всъщност тя призна, че някои от белите кореспонденти, които отразяват кметството в Чикаго, са надарени и работливи ".

" Отново, с цел да повторя очевидното, това е расизмът. Това е аморално. Също по този начин е нелегално според безчет държавни и федерални закони. Не бива да позволяваме сходно държание от държавното управление. Всички сме равни в очите на закона. Ние всички сме жители. Имаме цялостен гранитен монумент във Вашингтон, обещаващ, че в никакъв случай повече няма да се държим по този начин, в никакъв случай няма да го позволим. Но защото сме приели личния капитал, ние не просто го разрешаваме, а го насърчаваме ", декларира Кларксън.

" Междувременно, по какъв начин е Чикаго? Град Чикаго под ръководството на Лори Лайтфут продължава да се разрушава. Убийствата през предходната година скочиха с 50 %. Още стотици мъртви, доста от тях младежи и деца, множеството чернокожи. Това обществена правдивост ли е? Не, не е. Това не е за никого определение за обществена правдивост ", споделя още журналистът.

Отношение в абсурда взима и юрист по гражданско право - чернокожият Лео Терел, помолен от Fox News да разяснява случая.

Той декларира: " Решението на Лори Лайтфут да организира изявленията в медии, учредени на раса, е явен образец за пробутване на систематичен расизъм ".

А радиоводещият Лари Елдър твърди, че е явно, че тя " единствено копае несъгласия с дискриминационното си решение да отклони вниманието от сегашния проблем - фактът, че град Чикаго се бори да остане на повърхността ".

Застъпници за Лайтфут опазиха нейното решение. The TRiiBE - основаната в Чикаго цифрова медийна платформа, която предлага необятно отразяване на гражданските безредици след гибелта на Джордж Флойд, декларира, че намира гнева към решението на кметицата за афектиран.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР