Началото на всяка нова година е изпълнена с обещания: да

...
Началото на всяка нова година е изпълнена с обещания: да
Коментари Харесай

В кои страни в Европа се пие най-много алкохол

Началото на всяка нова година е изпълнена с обещания: да упражняваме повече, да ядем повече зеленчуци, да пием по-малко алкохол. От последното идва и " сухият януари " - концепцията да се откажем от пиенето за един месец при започване на година.
 Сухият януари, въздържанието от алкохол за месец и коства ли си то
Добра концепция ли е Сухият януари

Добро начало на годината, само че до такава степен

След като януари завърши, може да обърнем взор към точните статистики за потреблението на алкохол в света . И да разберем, че най-вече се пие в Европа, а България ( да се изненадваме ли? ) е в челната десетка .

За година в Европа всеки над 15 години употребява приблизително 9.6 литра корав алкохол, който е еквивалентът на 190 литра бира или 80 литра вино. Това демонстрира  на Световната здравна организация ( СЗО ) за здравето на европейците през 2021 година
 Снимка 583082

В кои страни на Стария континент обаче се пие най-вече? Ето ги първите 10.

Чехия - 14.3 л корав алкохол на човек на година

Латвия - 13.2 л

Литва - 12.8 л

Германия - 12.8 л

Испания - 12.7 л

Ирландия - 12.7 л

България - 12.5 л

Люксембург - 12.4 л

Румъния - 12.3 л

Франция - 12.2 л

Данните на Евростат демонстрират още, че нормалната разлика в потреблението на алкохол сред дамите и мъжете остава, като повече си пийва мощният пол . Друга забележителна статистика демонстрира, че колкото повече остаряваме, толкоз повече пием.
 Снимка 591121

Колко постоянно се пие в Европа? Оказва се, че най-голям % на хора, които ежедневно употребяват алкохол , има в Португалия (20.7 %), Испания (13 %) и Италия (12.1 %). Още нещо любопитно - Хърватия е с максимален % от популацията, които изобщо не са пили алкохол през последната година , 38.3 %.
 Снимка 590780

А какъв брой е здравословно да се пие? Според СЗО няма такова нещо и единственият метод да избегнем вредите от потреблението на алкохол е като не го консумираме. Българските здравни управляващи поучават да се ограничим до една чаша вино, една бира или 50 мл корав алкохол дневно, оповестяват.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР