Началото на учебната година ще е присъствено, но как ще

...
Началото на учебната година ще е присъствено, но как ще
Коментари Харесай

Подготвени ли са училищата и езиковите школи за присъствено обучение



Началото на образователната година ще е присъствено, само че по какъв начин ще продължи остава  незнайно. Решението за преминаване  към отдалечено образование ще вземат Регионалните здравни инспекции на база на данните за заболеваемостта Присъственото образование е значимо за качеството на просветителния развой, както и за социализацията на учениците, каза  Ирена Гръкова,  шеф на най-голямото видинско учебно заведение „ Цар Симеон Велики “, в което се образоват възпитаници от 1- ви до 12-ти клас.
" Следим всичко, което излиза като инструкции, заповеди и насоки от страна на министъра на опазването на здравето и от страна на министъра на образованието и науката - конкретизирани условия към учебните заведения, те към този момент са оповестени и се стараем да ги изпълняваме. Трябва да се обезпечат нужните количества и качество дезинфектанти и да се провежда съгласно условията оптимално постоянно стерилизация на работните и образователните пространства, кориди и всички пространства в учебното заведение “.

Ирена Гръкова заяви, че се основава организация, графиците, по които това ще се случва.

„ Децата от началния курс в учебното заведение са отделени от по-големите. Междучасията ще са по друго време, носенето на маски в учебното заведение ще е съгласно инструкции на здравното министерство. Трябва да носят маски изключително в общите пространства. Това, което споделям е персонално мнение и не бих желала да влизам в някакви разногласия с причини и контрааргументи дали дребните деца могат да устоят с маски или не могат, тъй като няма ясна обосновка по този въпрос ", добави Ирена Гръкова.

В учебно заведение " Софроний Врачански " във видинския квартал " Нов път " се готвят както за присъствено образование, по този начин и за осъществяване на занимания в електронна среда.

" Правим всичко допустимо да бъдат обезпечени класни стаи на децата, които да са единствено за тях, да няма придвижване по кабинети, с цел да може оптимално да се ограничи и да се даде опция на всички дезинфекционни ограничения, които взимаме -  имам поради маските, потоците на придвижване. Да са подсигурени и опазени децата. Що се отнася до сътрудниците - към 50% от тях са или минали Covid-19 или при инспекция с проби са посочили антитела - към 10% ", каза  шефът на учебното заведение Нина Иванова.

Основното учебно заведение в село Раковица,  в община Макреш е средищно за учениците от няколко села.

Проблем ще е образованието в елекроннна среда, тъй като множеството от децата са без достъп до интернет в селата, сподели шефът на учебното заведение Борислав Тодоров.

" Няма задоволително усторойства за всяко дете,  само че на семейство можем да осигурим устройство - по едно на семейство сигурно ".

Ели ще е в 9 клас в учебно заведение във Видин и чака с неспокойствие първия образователен ден.

" Присъствено ще е най-добре, тъй като учителите ще могат да ни научат по-добре, да ни оказват помощ, в случай че има потребност, да ни ревизират домашните в учебното заведение ". 

Мястото на децата е в учебно заведение със своите връстници, споделя Ани, майка на бъдеща десетокласничка. 

" Реалното образование няма по-хубаво от него. Онлайн образованието прави своята работа,  само че недокрай.  Според мен децата би трябвало да са в класната стая.  Абсолютно съм срещу маските. Специално моето дете е споделяло, че не устоя с маските ". 

Владимир Христов, ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на езиковите центрове в България разяснява:

" Започваме присъствено. Това е твърдо към този момент. Надявам се да не скандализирам някого, само че ние в огромна степен сме задоволени от заповедта на министъра, в частта, която касае нас, тъй като в нея е залегнало най-важното - ние желаеме децата да могат да учат пълноценно, в присъствена форма. Обучението на децата към този момент не е приоритет единствено на думи ".

По думите му ролята на езиковите центрове е доста значима, тъй като " неофициалното образование подкрепя и добавя формалното ".

" Ако вземем за насочна точка  резултатите от разбора на МОН, че има утежняване на знанията на огромна част от учениците през миналата година и половина, то тогава нашата роля е още по-важна, тъй като ние можем да помогнем това да не се повтаря или задълбочава. Ако обещано дете изостава в проучването на тази значима основна компетентност - владеенето  на непознат език, то езиковите школи са тези, които могат да оказват помощ да навакса това закъснение ".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР