Началната лекарска заплата в болниците да се определя от квалификацията

...
Началната лекарска заплата в болниците да се определя от квалификацията
Коментари Харесай

Предложение на БЛС: Началната лекарска заплата да се определя спрямо квалификация, регион и болница

Началната лекарска заплата в лечебните заведения да се дефинира от квалификацията на лекаря, от района, в който работи, от равнището на подготвеност на лечебното заведение. Това е препоръчано в модел на мотивационно заплащане на лекарския личен състав, който беше показан в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в София от доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз (БЛС).

Моделът е създаден по задание на БЛС от Съвета по стопански и обществени политики, който е изследователска и консултантска мрежа към Института по стопанска система и политики, уточни доктор Маджаров.

В него се предлага като опция минималното начално възнаграждение на доктор без стаж и спомагателна подготовка, работещ в болница, да е или 50 на 100 от междинната брутна заплата за съответния район и за съответната здравна компетентност, или 60 на 100 от медианната заплата за съответния район и съответната компетентност. Авторите на модела оферират при образуването на възнагражденията да се взимат поради и насъбраният професионален опит и насъбраните точки за професионална подготовка. По думите на доктор Маджаров продължаващото образование би трябвало да стане наложително.

Регионите в страната се разграничават доста, само че стандартът в София е много висок, което постанова извода, че прилагайки тази методика, другите райони ще получат по-ниски заплати и това би трябвало да се поправя с избран коефициент, сподели още доктор Маджаров. Разполагаемият приход на семействата също е бил насочна точка за работа и създателите заключават, че с изключение на София, другите райони са съпоставими, което постанова извода, че минималните равнища на възнаграждение би трябвало да са диференцирани на районно равнище за понижаване на диспропорциите. По думите му би трябвало да се обмисли опция за закрепена добавка за лекарите, работещи в лечебни заведения с неподходящо разположение.

Целта на модела е да е резистентен, да се надгражда и да не е атакуем. Никой не предлага връщане към държавното финансиране на заплатите, увери Маджаров и добави, че от съсловната организация имат терзания поради честата промяна на Народното събрание и на министрите.

От БЛС ще показват модела в работната група в Министерството на здравеопазването, която беше образувана за остойностяване на лекарския труд. Тези оферти могат с известни модификации да се приложат в извънболничната система, сподели още доктор Иван Маджаров. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР