Наблюдения на най-далечните квазари са установили, че свръхмасивните черни дупки

...
Наблюдения на най-далечните квазари са установили, че свръхмасивните черни дупки
Коментари Харесай

Астрономите разбраха защо Вселената сега умира

Наблюдения на най-далечните квазари са открили, че свръхмасивните черни дупки се явяват една от основните аргументи Вселената напоследък да създава много по-малко звезди от всекидневно, което е довело до нейното доста потъмняване. Това излиза наяве от публикация, оповестена в изданието MNRAS.

В центъра на Млечния път и на практика във всички галактики участва свръхмасивна черна дупка, която по незабележим метод „ дирижира “ процесите на кръговрат на субстанции по цялата вселена. От доста време учените считат, че активирането на такива черни дупки води до последователно опустошение на галактиките и преустановяване на процесите по звездообразуване вследствие на това, че черната дупка нагрява и изхвърля студените облаци прахуляк и водород отвън рамките на галактиките, в които се раждат звездите.

Сравнително скоро, както споделя Фредерик Хаман (Frederick Hamann) от Калифорнийския университет в Ривърсайд (САЩ), учените са разкрили първите доказателства, че това в действителност се случва, само че оставало незнайно по какъв начин въздейства този развой на забележимото угасване на Вселената в последния милиард години.

Миналата година астрономите са разкрили, че в този момент Вселената създава съвсем два пъти по-малко светлина, топлота и други форми на сила спрямо преди два милиарда години. Причините към момента не са ясни, само че множеството астрофизици са на мнение, че може да са намесени квазарите, които потискат звездообразуването в към половината от забележимите галактики.

Хаман и сътрудниците му са открили, че това угасване е обвързвано точно с интензивността на квазарите, като изучили най-далечните свръхмасивни черни дупки, открити от учените в границите на плана BOSS. Този план е предопределен за търсене на „ гънки “ в разпределението на материята във Вселената зараждащи вследствие на действието на „ ехото “ от Големия гърмеж. За тази цел астрономите учат спектъра на най-древните източници светлина и разположението на галактиките в „ галактическата паяжина “ на Вселената.

Като изучили „ най-червените “ и далечни квазари, създателите на публикацията са разкрили в съвсем всички от тях една обща и необикновена линия, която може да изясни за какво квазарите са създали Вселената по-мрачна, в сравнение с е била преди.

Както се оказало, съвсем двеста от най-далечните квазари имат извънредно „ плосък “ и непрестанен набор, което сочи, че ние ги виждаме в съвсем „ гол “ тип, незакрити от облаци от прахуляк и газ, които нормално заобикалят доста неактивни свръхмасивни черни дупки през днешния ден.

Това значи, че такива квазари доста интензивно са поглъщали материя и непрекъснато са „ изплювали “ назад част от нея, като по този метод са разчиствали околното пространство от студения прахуляк и газ и са лишавали своите галактики от „ звездни строителни материали “.

Естествено, този развой не е можел да продължава постоянно и доста галактики в действителност са починали, напълно прекратили образуването на нови звезди заради интензивността на такива черни дупки. Както считат учените, това изяснява за какво Вселената през днешния ден последователно умира.

РИА Новости

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР