Наблюдавайки световните тенденции, смятам, че българският пазар на онлайн реклама

...
Наблюдавайки световните тенденции, смятам, че българският пазар на онлайн реклама
Коментари Харесай

Флориан Скала: Няма планове за продажбата на bTV

" Наблюдавайки международните трендове, считам, че българският пазар на онлайн реклама ще продължи да пораства в идващите години. "

[bTV Media Group]

Визитка:

Флориан Скала е основен изпълнителен шеф на " БТВ медиа груп " от 13 декември 2016 година Преди да оглави една от водещите медийни групи в България, заема длъжността шеф " Продажби " на Markiza Group в Словакия, която също като bTV е част от групата на Central European Media Enterprises. В продължение на няколко години е заемал и водеща позиция в RTL - Австрия. Флориан Скала е изучавал " Медиен мениджмънт " в Университета за приложни науки " Св. Пьолтен " в Австрия. Още по тематиката
Цената на телевизионната реклама ще продължи да се усилва, предвиждат медиа организациите
28 юли 2017
Финансовият резултат през второто тримесечие е намалял с близо 50%
26 юли 2017
Компанията назначава правния шеф Господин Йовчев за член на Борда на шефовете
29 юни 2017
В какво положение заварихте bTV във финансово, комерсиално и програмно отношение?

Много съм удовлетворен от положението на bTV през днешния ден и от представянето ни през първата половина на 2017 година Представянето ни през пролетния сезон беше доста мощно, всичките ни основни стратегии надминаха предходните си сезони във връзка с качество и аудиторен дял. Продукционното качество на стратегии като " Гласът на България " и Masterchef е доста високо и постанова нови стандарти на българския ефирен пазар. Виждаме позитивно развиване на пазара на телевизионна реклама и успяхме да обърнем трендовете в цените. Загубите от предходни години заради непрекъснатата дефлация в цените на телевизионна реклама последователно се възвръщат. Това е позитивен знак за българската стопанска система, от която и ние сме неразделна част. Възнамеряваме да запазим позицията си като водач на българския ефирен пазар. Увеличаваме аудиторния си дял, както демонстрират данни на ГАРБ. Имаме марки, които хората обичат и за които приказват, модели за подражателство, bTV разполага с най-силната прочувствена връзка с публиката. Ще продължим да влагаме във първокласни стратегии и да развиваме новаторско наличие по най-високите стандарти за качество.

След като съдебномедицинска експертиза подписа договорка за телевизионните си канали в Хърватия и Словения, можем ли да чакаме отдръпването на компанията и от българския пазар? Върви ли към продажба bTV?

Подобни клюки се носят на пазара доста преди моето идване и се колебая, че в случай че кажа нещо през днешния ден, това ще предотврати нови клюки на следващия ден. Имаше ясно изказване на мениджмънта на съдебномедицинска експертиза в обръщението към вложители през второто тримесечие, че компанията няма проекти да продава своя бизнес в други територии и че счита да развива останалите си пазари. съдебномедицинска експертиза е наясно, че малкия екран е местен бизнес. Ние сме българска компания на българския пазар и оставаме тук.

Каква беше повода да прекратите връзките си с медиа шопа " Пиеро 97 "? И какъв е резултатът за компанията от тази стъпка?

Не мога да разясня неприключили процедури, само че като цяло бизнес практиките на " Пиеро 97 " не бяха здравословни за целия пазар в предишното. Бизнес моделът на " Пиеро " просто създаваше неяснота за клиентите. " Пиеро " даже не разполагаше с директен контакт с множеството клиенти като се изключи няколко директни клиента. " Пиеро " към момента има задължения за милиони левове към нас, макар че клиентите са платили за акциите, само че не сме получили парите от " Пиеро ". По явни аргументи това направи по-нататъшна взаимна активност невъзможна.

Какви са връзките ви с миноритарния притежател в bTV Красимир Гергов? Срещали ли сте се с него?

Не съм се срещал с него персонално досега.

Един от насъбраните с години проблеми на българския рекламен пазар е съществуването на две пийпълметрични организации. Предприели ли сте към този момент съответни стъпки за превъзмогването на тази обстановка и съгласно вас от какво зависи установяването на една метрика?

Съществуването на две системи толкоз дълго време е невиждано във връзка с всеки различен пазар по света. То поражда подозрение в промишлеността като цяло и слага под въпрос доверието в нея и резултата за клиентите. Наличието на една система за премерване би трябвало да е един от основните цели за цялата рекламна промишленост, в това число притежатели на медии, организации и клиенти. Доставчикът следва да бъде определен след транспарантна селекция и въз основа на ясни критерии и най-важното – да стартира да работи на пазара след осъществяване на самостоятелен одит. Също по този начин би трябвало да бъде признат от всички участници.

Кои бяха най-неотложните ограничения, които предприехте, откакто заехте сегашната си позиция, и за какво?

На първо място, стартирането на процеса за усилване на пазарната позиция на компанията. Увеличихме вложенията в основните стратегии и възприехме тактика за синергия на всички наши бизнес посоки. Заедно с това актуализирахме комерсиалната си политика и цени. Развиваме се в добра посока.

Каква е вашата персонална цел като управител на водещата българска телевизия?

Целта ми е да подкрепям каналите, плановете и наличието на bTV Media Group във допустимо най-хубава форма, както и да повиша бизнес резултатите, защото това е значително, с цел да продължим да предоставяме телевизия с високо качество. Освен това ще продължим да развиваме цифровата си тактика, с цел да създадем водещото си наличие налично на всички платформи.

Още с идването си, започнахте промени в комерсиалната политика на bTV, като направихте лични промени в екипа и увеличихте цените на тв реклама. Няколко месеца по-късно по какъв начин оценявате резултата от тези промени? Как реагираха рекламодателите и медиа организациите на нарастването на цените?

Корекцията в цените беше нужна след спада им през последните години. По всичко проличава, че сме на прав път. Предлагаме първокачествен артикул, подобрили сме представянето си, а направените корекции бяха признати от пазара. Независими изследвания демонстрират, че фокусът върху качество, а не върху количество, и корпоративната обществена отговорност в допълнение усилват цената на марката на компанията, и това е верният метод за задълбочаване на лоялни партньорства и връзката с потребителите.

Очаквате ли нарастване на приходите от реклама за bTV Media Group до края на годината? Предвиждате ли спомагателен скок в цените на тв реклама?

Резултатите ни за първата половина на годината следват наклонността на тези от първата половина на 2016 година За остатъка от годината е рано да се дават точни прогнози.

Има ли изясненост кой ще бъде новият шеф " Продажби " в bTV след раздялата ви с Весела Димова? Предвиждате ли още промени и преструктурирания в комерсиалния отдел на медиата? Ако да - за какво?

Екипът ни, виновен за продажбите, е страховит и актуалната конструкция действа чудесно.

Според последния финансов доклад на съдебномедицинска експертиза за първите шест месеца на 2017 година bTV усилва леко приходите, само че понижава доста облагата си. Каква е повода за това? Как възнамерявате да го компенсирате?

Приходите набъбнаха с 1.6% през второто тримесечие, което е вследствие на изключителния обсег, който предоставяме. През 2017 година сполучливо въведохме нова комерсиална политика на пазара и успяхме да увеличим цените за телевизионна реклама след дългогодишна дефлация. Паралелно с това bTV Media Group усили вложенията си в известно наличие и в мощна програмна тактика за пролетния сезон, комбинирайки известни телевизионни марки с локално наличие, което беше основен фактор за спомагателното увеличение на интереса към стратегиите на bTV Media Group в съпоставяне със същите интервали на 2016 година (както второто тримесечие, по този начин и първото полугодие), и още веднъж засилихме водещата си позиция на българския ефирен пазар. Въз основа на данни от единствената система за премерване, минала самостоятелен интернационален одит, засилените програмни вложения са нараснали каузи от публиката за праймтайма и като цяло с повече от четири % за тримесечието, само че в същото време са повлияли на приходите. В допълнение, имахме и еднократни разноски през първото и второто тримесечие. (бел. ред: В началото на годината, когато съдебномедицинска експертиза показа финансовия си доклад за 2016 година представител на компанията изясни, че разноските на компанията се усилват, главно поради " неприятен дълг, отписан през четвъртото тримесечие на 2016 година поради една организация [на българския пазар], заради което сдружението е взело решение да приключи съдействието си с нея ". В случая се има поради " Пиеро 97 ", само че еднократните разноски през първата половина на 2017 година евентуално също са свързани с отписване на задължения.)

Какво е съотношението сред приходите на bTV Media Group от реклама и от такси за разпространяване? Предвиждате ли нарастване на приходите от разпространяване и в случай че да - за какво?

През първата половина на 2017 година приходите от абонаменти и разпространяване по отношение на общите доходи представляваха почти 26%, което е малко повече от каузи им за същия интервал от предходната година. Това е в следствие от тактиката за първокласно наличие и самодейностите ни в цифровата област.

Конкурентите ви от " Нова тв " разшириха въздействието си на българския пазар, придобивайки най-голямата онлайн компания " Нетинфо ". Предвиждате ли разгръщане на bTV Media Group в тази посока? Имате ли интерес към придобиването на онлайн медии в България?

bTV Media Group има ясна тактика за развиване на цифровото си наличие и портфолио. Тя се основава на основаването на лично наличие и считам, че това е основно преимущество за групата ни, защото стратегиите на bTV и екипът има ноу-хау да създава значимо, забавно и увличащо наличие. Стратегията ни е да продължим да развиваме лични платформи и да осигурим растежа им посредством развиване на артикули и интензивни акции в медийната ни група.

Предвиждате ли нарастване на приходите си от цифрови продажби? Как оценявате капацитета на пазара на онлайн реклама в България и в какъв вид формати сте избрали да фокусирате вашата цифрова тактика?

Наблюдавайки международните трендове, считам, че българският пазар на онлайн реклама ще продължи да пораства в идващите години. Развитието на цифровия бизнес е наш приоритет и ще се фокусираме главно върху първокласния видеоинвентар. Като главен основател на наличие на пазара ние се виждаме във водеща роля и в цифровата сфера в бъдеще. Също по този начин ще развием опциите за програматик и нейтив реклама.

Какви вложения в наличие планирате до края на тази година? Кой беше най-успешният ви ефирен план през 2017 година и за какво?

Предстои ни сезон на новото начало, какъвто е и слоганът на идния сезон на " Фермата ". Сезон, който комбинира качествено развлекателно наличие, публицистика с високи стандарти и мощни обществени начинания, които прибавят стойност към програмата ни и обществото като цяло. Като водач на пазара ние не просто вършим бизнес съгласно най-високите стандарти, само че и прибавяме стойност в живота на хората, обществото и пазара. Ключовият ни програмен план през есента ще бъде третият сезон на " Фермата ", феновете ще видят извънреден кастинг, наличие и недокосната природа. Освен това приготвяме излъчването на новия ни български ежедневен сериал. Той е най-мащабната инвестиция за ежедневен сериал, правена на българския пазар до момента. Ще предоставим наличие, невиждано до момента във връзка с обсег и кинематографично преживяване, качество, сюжет и участници. Качеството, а не количеството, е основният аршин за програмната тактика на bTV. А качеството изисква време и запаси, само че скоро ще стартираме излъчването на сериала.

Интервюто взе Весислава Антонова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР