Наблюдаваме тенденция към употреба на лекарства, които често включваме в

...
Наблюдаваме тенденция към употреба на лекарства, които често включваме в
Коментари Харесай

Д-р Чурчев: Има случаи на тежки колити заради медикаменти срещу COVID

Наблюдаваме наклонност към приложимост на медикаменти, които постоянно включваме в лечебната скица за лекуване на COVID-19, само че към тях се прибягва единствено в случай че инфекцията се развива тежко. В момента преобладаващ е разновидността Омикрон, при който протичането е по-леко. Въпреки това обаче, доста рано при лекуването на инфекцията не престават да бъдат включвани кортикостероиди и антибиотици. Това сподели гастроентерологът доктор Станислав Чурчев от УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ пред Bulgaria on Air през вчерашния ден.

По думите му има случаи, в които лекари, обезпокоени от вероятен риск от тежко протичане на болестта, започват много нападателна терапия още в първите дни от боледуването.

„ Подобни дейности биха могли да имат противоположен резултат. Така да вземем за пример, включването на кортикостероиди през първите дни на болестта от COVID-19 може да докара до по-дълго боледуване и да забави опцията имунната система на пациента да се оправи сама с вируса. Бих предложил да се изчака да се появи по-тежка симптоматика “, разясни доктор Чурчев, като добави, че такава терапия не би трябвало да бъде предписвана, в случай че пациентът не е стигнал до болница.

Д-р Чурчев описа и за случаи от практиката си, при които използването на сходен вид мощни медикаменти са се отразили неподходящо на пациентите.

„ Имаме няколко пациенти, при които се развиха доста тежки колити. Това е характерно заболяване, засягащо червата, при което микроорганизъм, потискан от естествената микрофлора в червата, под влияние на антибиотици предизвиква язви “, сподели той.

Гастроентерологът беше безапелационен, че страхът е водещият тласък при презапасяването с медикаменти. Същевременно това води до съществени последици. „ Не би трябвало да е допустимо да се купуват антибиотици без рецепта от доктор, само че това е по-скоро процедура, в сравнение с изключение “, сподели доктор Чурчев.

В отговор на въпрос какво количество ацетаминофен (парацетамол) може да бъде одобрявано на дневна база доктор Чурчев сподели, че дози по 2-3 грама са изцяло безвредни. „ Токсичната доза е много висока – 8-10 грама дневно. По-скоро се случва, когато в хода на една зараза пациентът взима доста разнообразни лекарства, без да осъзнава, че всички те съдържат парацетамол “, сподели той.

„ Много добавки като цинк, селен, витамин D имат значение за имунната система. Мога да съветвам да се поема в допълнение витамин D, защото дефицитът му в човешкият организъм е постоянно срещан. Безразборният банкет на добавки също може да бъде рисков поради занижения надзор “, заключи лекарят.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР