Наблюдава се рязък спад на доверието към правителството, премиера и

...
Наблюдава се рязък спад на доверието към правителството, премиера и
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: Рязък спад в подкрепата за кабинета, консолидация в ГЕРБ и мобилизация на радикалния вот

Наблюдава се внезапен спад на доверието към държавното управление, премиера и ръководещото болшинство, който се е задълбочил още повече след обществените раздори сред съдружните сътрудници. Преобладаващо песимистични са упованията дали кабинетът ще успее да овладее настоящите рецесии, само че все пак има заем на доверие към ръководещите по тематики като битката с корупцията и правосъдната промяна.

Ситуацията се отразява на електоралните настройки, като се вижда отлив на поддръжка за партии от ръководещата коалиция, консолидация измежду последователите на ГЕРБ, както и готовност на коренен избор. В последна сметка, в случай че изборите са в този момент, партията на Борисов би била първа мощ измежду заявяващите, че ще гласоподават, а " Възраждане " - четвърта.

Това са изводите от последното национално представително проучаване на публичните настройки на " Алфа Рисърч ", извършено в интервала 8 - 14 април измежду 1037 пълнолетни жители от цялата страна и финансирано със лични средства. Изводите за електоралните настройки от изследването значително съответстват и с тези от допитване на " Галъп ", станали известни през уикенда, което също отреди първо място на ГЕРБ измежду заявяващите, че ще гласоподават, само че съгласно организацията " Проължаваме смяната " към момента е водеща измежду всички изборатели.
Реклама
" Алфа Рисърч " показва и данни за публичните настройки за към войната в Украйна и дейностите на Русия, които демонстрират сериозна смяна в обичайните настройки на българите. Нараства неодобрението за съветския президент Путини модела на ръководство в Москва, има публичен консенсус за евроатлантическата политическа ориентировка на България.
Фрагментарна поддръжка за кабинета
От февруари до април кабинетът " Петков " съгласно изследването записва изострен спад в утвърждението (от 35% на 19%) и внезапен скок в неодобрението (от 23% до 48%) за активността си. Същата наклонност е налице и в рейтинга на премиера: позитивните оценки спадат от 39% на 23%, а негативните нарастват от 21% до 48%.

Одобрението за държавното управление господства единствено измежду симпатизантите на Политическа партия (70%), измежду последователите на Демократична България то спада до 51%, а измежду тези на Българска социалистическа партия до 38%. В резултат от бурното опълчване сред Има Такъв Народ и останалите членове на обединението при избора на шеф на Българска народна банка и разплащането на пътните поправки, най-рязко спада поддръжката за държавното управление измежду симпатизантите на партията на Слави Трифонов - до 25%, отичта " Алфа Рисърч ".
Реклама
Сред аргументите за разминаването в настройките сред симпатизантите на ръководещите партии са амбивалентните позиции на държавното управление по ред значими тематики, които изискваха по-категоричен ценностен избор.

Размиването на идеологическите граници и в следствие, блокирането на редица значими решения, слага все по-сериозни трудности пред обединението, а този принцип на (без)действие среща все по-високо отрицание от хората, считат анализаторите на алгенцията. През последните седмици пък към това се прибавят и вътрешнокоалиционни несъгласия и личностни борби , които в допълнение ерозираха началната висока поддръжка за кабинета. В резултат 46% от пълнолетните българи са песимисти за възможностите на държавното управление да овладее настоящите рецесии.

Въпреки това обаче държавното управление продължава да бъде кредитирано с доверие във връзка с декларираните при започване на мандата задължения: 28% считат, че кабинетът ще успее да ограничи корупцията, 26% - че ще се оправи с възходящата инфлация, 22% имат вяра в упоритостта за модернизиране на стопанската система, 20% - в реализирането на правосъдна промяна . Доверие, че обединението ще откри вярно решение за отпадане на ветото над Северна Македония за договаряния с Европейски Съюз декларират 19%. Други 17% чакат държавното управление да обезпечи различни на съветските енергийни доставки. Най-малко (10%)са оптимистите, че ще бъдат преодолени напреженията сред съдружните сътрудници.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Право 3 Земеделие 1 Енергетика 2 Земеделие 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Транспорт 3 Свят Реклама Възходът на " Въраждане "
Политическата турбулентност трансформира и електоралните настройки. Със забележката, че сега действителната обстановка не предизборна, ГЕРБ още веднъж е първа мощ (21.7%) с към 3 пункта преднина пред Политическа партия. Това разбъркване се дължи на известна вътрешнопартийна консолидация в партията на Борисов (+3.5 п.п. по отношение на февруари), само че по-голяма роля за разбъркването има спадът в електоралната поддръжка за Политическа партия (18.4% или с 6 п.п. по-малко по отношение на февруари). Значима е и ерозията в персоналния рейтинг на К. Петков (от 39% до 22.5%). Въпреки тази отрицателна наклонност той остава най-одобряван измежду партийните водачи.

Българска социалистическа партия е трета и на отрицателния тренд към ръководещата коалиция резервира симпатизантите си от последните парламентарни избори.

Мобилизацията на коренен избор дава подтик на националистите от " Възраждане ", които бележат най-силен растеж през интервала, достигайки 9.4%. Това ги прави четвърта мощ сега. Движение за права и свободи получава нормалните си за неелекторален интервал 7.6% поддръжка.

По-слабо наранени от отрицателните трендове към ръководещите са Демократична България. Те стабилизират поддръжката си на ниво от 6.7%. Другият съдружен сътрудник - Има Такъв Народ, обаче търпи основни електорални негативи. Подкрепата за него спада с 2.1 пункта спрямо февруари и все още е 4.5% от готовите да вземат участие в избори - покрай границата за влизане в Народното събрание.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Съществен щрих са и две други цифри - 8.9% декларират, че биха дали своят вот за друга партия, отвън посочените политически сили и още 12.6% имат подготвеност да гласоподават, само че не са решили за коя групировка. Така, въпреки и все още да не се обрисува коренно друга управническа опция, един предполагаем предстоящ избор, може да създаде и много друго от в този момент записаното съответствие на силите, считат от " Алфа Рисърч ".
Рейтингът на Путин пада, само че към момента четвърт от българите го поддържат
Проучването на " Алфа Рисърч " демонстрира, че 46% от бългрите наблюдават всекидневно и с детайлности новините за военните дейности в Украйна, реакциите на света и ориста на украинските бежанци. Други 38% декларират, че се интересуват от тематиката като цяло и по-общо, а едвам 16% не демонстрират интерес.

Войната ускорява поляризацията по редица тематики, което се дължи както на увеличената интензивност на бранителите на Украйна и на дейностите на Русия в обществените мрежи, по този начин и на покачващия се прочувствен градус на напрежение сред тях. В две връзки обаче тя обрисува ясни трендове, които трансформират дългогодишни салда в българското общество. Продължава ерозията в персоналния рейтинг на Владимир Путин. След спада до 32 на 100 в първите дни на войната, в този момент доверието в него слиза на 25%, а недоверието скача до 61% . Много от хората, които не престават да харесват Русия, показват отрицателно отношение към президента Путин, което е оригиналност за публичните настройки в страната.

Другата значима смяна е безапелационното отменяне на Русия като модел на държавно и политическо развиване на България. Около 63% от интервюираните са на мнение, че мястото на България в изменящия се свят е в съюз със страните от Европейски Съюз и НАТО, до момента в който 15% поддържат тезата, че мястото на страната ни е в съюз с Русия и страни към нея. Данните демонстрират, че българското общество минава през стадий на промяна, която ще оказва въздействие освен върху гео-политическите му настройки, само че и върху поддръжката за обособените политически сили в страната, считат анализаторите на организацията.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ани Коджаиванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР