Наближава Националното външно оценяване след 7-и и след 10-ти клас.

...
Наближава Националното външно оценяване след 7-и и след 10-ти клас.
Коментари Харесай

Външното оценяване след 7. и 10. клас отново ще е в един ден

Наближава Националното външно оценяване след 7-и и след 10-ти клас. Изпитите по български език и литература и по математика и за двата класа са на едни и същи дати - 16 и 18 юни. Какво включват тези изпити и за какво просветното министерство не анулира външното оценяване след 10-ти клас и не редуцира материал след 7-ми?

За първи път тази година и десетокласниците ще се явят на Национално външно оценяване. Това трябваше да се случи още предходната година, само че поради Ковид рецесията Народното събрание анулира изпита.

И тази година омбудсманът, родители, възпитаници желаеха анулация, само че министерството реши изпит да има. И още - просветното министерство връща остарялата скица " две в едно " - изпитите след 7-и и десети клас ща са в един ден.



На 16 юни от 8 часа ще бъде изпитът по български език и литература след 10-и клас, а от 9-и ще стартира този за седмокласниците.

На 18 юни ще са надлежно матурите по математика. Двата випуска ще поставят изпитите в личните си учебни заведения, а другите възпитаници в тези дни няма да учат.

" Това към този момент е правено и то освен един път. Да, ще бъде малко по-сложно за учебните заведения, които имат по едно и също време образование в двата стадия. Системата ще сътвори нужните условия и ще може да бъде извършен изпитът както е плануван ", посочи Евгения Костадинова, шеф на Дирекция " Съдържание в предучилищното и учебното обучение ".

Двата випуска ще влизат от разнообразни входове, ще има и ограничения за сигурност. Около 52 хиляди десетокласници ще се явят на двата наложителни изпита. Този по български език ще продължи деветдесет минути и включва 23 въпроса - с избираем, с къс свободен отговор, за редактиране на текст, за формулиране на теза и за основаване на текст.

" Текстовете са тези, които те са изучавали в Първи гимназиален стадий - приказваме за резюмета на разнообразни типове текстове от разнообразни стилове, за автобиография и така нататък ", изясни Евгения Костадинова.



Въпросите от теста ще са върху български създатели от Възраждането до интервала след Втората международна война. По математика изпитът също е 90 минути, има 17 задания с избираем и уголемен отговор. Изпитът е значим, споделят от министерството, с него приключва стадий от образованието.

" Наистина няма учредения за отлагането на подобен изпит. Още по-силни са основанията за провеждането му след един подобен интервал на образование в електронна среда ", уточни Евгения Костадинова.

След 10-ти клас има и два изпита по избор - по непознат език на 17 юни и по осведомителни технологии - сред 11 и 15 юни. Оценяването е в точки, които се записват в Удостоверението за приключен Първи гимназиален стадий, те не въздействат върху дипломата за приключено приблизително обучение.



Очаква се на външно оценяване да се явят и към 60 хиляди седмокласници. Тук новости няма.

Изпитът по български език включва материала от 5, 6 и 7 клас, има тест от 25 въпроса и преразказ на неизучавана творба. Материал не отпадна, тъй като всичко е било преподадено. Иначе наклонността е да понижават езиковите паралелки за сметка на професионалните.

" Езици може да се учат и в границите на професионалното обучение ", посочи Евгения Костадинова.

Промени след 7-и клас ще има след две години - тогава тестванията няма да са единствено по български и математика, а ще включват материал от няколко разнообразни предмета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР