На закрито заседание на представители на Европейската комисия и дипломати

...
На закрито заседание на представители на Европейската комисия и дипломати
Коментари Харесай

Агенция ПАП от Брюксел: Европейската комисия разяснява как да заобиколим санкциите й за руския газ |

На закрито съвещание на представители на Европейската комисия и дипломати в петък вечер в Брюксел Европейска комисия е показала спорна интерпретация на това, по какъв метод страните от Европейски Съюз могат да заплащат за съветски газ в рубли, без да нарушават наложените от съюза наказания, заяви полската телеграфна организация ПАП. Позицията на Комисията е била подкрепена в частност от Германия и Франция. Критично към нея са се отнесли Полша и Холандия, настояват източниците на организацията.

Франция, която е отпред на Председателството на Съвета на Европейския съюз ненадейно е свикала в петък вечерта среща на работната група на дипломатите на страните членки на Европейски Съюз, отдадена на заплащането за съветския газ в рубли. Това е било огромна изненада за част от европейските столици. „ Организирането на такава среща на работно ниво в петък вечер преди уикенда си е чиста проба номер. “ – разяснява пред ПАП един от дипломатите.

" Може да се заплаща за газа в рубли "

На срещата Европейска комисия е показала директива по какъв метод страните от Европейски Съюз могат да заплащат в рубли за съветската суровина по този начин, че да не нарушават глобите.

Въпросът от седмици провокира несъгласия откакто президентът на Русия Владимир Путин издаде указ, в който изиска страните от Европейски Съюз да заплащат за съветския газ в съветска валута.Това провокира митинга на доста страни от Европейски Съюз, които сочат, че става дума за нарушение на договорите за доставка на съветски газ, организиран в евро или долари. Следствие от този спор беше прекратяването от страна на Русия на доставките на газ за Полша и България.

Съвсем друга позиция

След издаването на указа сериозното си отношение към него изрази шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тогава тя сподели, че заплащането на съветски газ в рубли, в случай че не е планувано в контракта, нарушава глобите, наложени от Европейски Съюз. Според информацията на ПАП обаче на съвещанието в петък Комисията е показала напълно друга позиция. В нито един миг в полемиката тя не е уведомила, че не е съгласна с заплащането на газа в рубли.

Вместо това е уведомила страните от Европейски Съюз, че откриването на сметка в евро или долари в Газпромбанк от компании, внасящи газ от Русия, не нарушава глобите. Комисията показала, че нарушаване на глобите няма да е и конвертирането на валута сред сметка в евро и сметка в рубли на компания от Европейски Съюз в Газпромбанк. Комисията обаче не е дала отговор на въпроса дали отварянето на сметка в рубли от компании от Европейски Съюз, внасящи газ от Русия, към този момент ще наруши рестриктивните мерки.

Европейска комисия също по този начин е показала предложение за декларация, която фирмите от Европейски Съюз, внасящи газ от Русия, ще подават в Газпром, което ще бъде законова гаранция, че при заплащането на газа те не нарушават рестриктивните мерки на Европейски Съюз.

Сметка в рубли

Франция от своя страна била показала на срещата, че с цел да се съобразят с указа на съветския президент, фирмите вносители на газ също би трябвало да открият сметка в рубли в съветска банка и било значимо на срещата в петък държавите-членки да признаят че това е съответстваща на глобите на Европейски Съюз опция за пазаруване на газ от Газпром.

Според неофициалната информация на ПАП представителят на Германия бил благодарил на Комисията и споделил, че към този момент е съветвал позицията на Европейската комисия с всички немски компании, внасящи газ, въпреки да били минали единствено няколко минути от изказването на Европейска комисия. Германските компании - както споделил представителят на Берлин – му били удостоверили, че съгласно тях позицията на Европейската комисия е. Комисията останала удовлетворена, че немските компании одобряват нейното предложение.

На срещата унгарският представител бил подчертал, че съгласно унгарските компании и банки прехвърлянето на заплащания в евро и конвертирането в рубли не нарушава европейските наказания. Италия също подкрепила заплащането на съветски газ в рубли.

За някои страни членки ненадейно показаната в петък вечер позиция на Европейската комисия и Германия, Франция и Унгария, била огромна изненада. В Брюксел се чули гласове, че всички индикации сочат, че сюжетът на тази среща най-вероятно е бил контрактуван по-рано сред Комисията, Берлин, Париж и Будапеща.

Някои страни считат, че тълкуването на заплащанията в рубли като газ от Комисията е несериозно, поради обстановката, в която се намира Украйна.

Холандия и Полша не са съгласни

Сред сериозните гласове бил този на представителя на Холандия, който почнал да задава въпроси на Комисията, в т.ч по отношение на това дали страните от Европейски Съюз би трябвало да разрешат на Газпром самичък да превежда и конвертира пари в две сметки, които в последна сметка са благосъстоятелност на европейски компании, де факто без техен надзор.

Разговорите на ПАП с дипломати демонстрират, че Полша не е съгласна с позицията на Комисията. Тя е подкрепила Холандия, припомняйки, че продължава да не получава газ от Русия, а Газпром е закрил сметките, които до момента са били употребявани за заплащания по Ямалския контракт, настоявайки Варшава да промени наличието на контракта и да отвори две сметки.

Според неофициална информация полският представител на срещата е поздравил немския представител, че в границите на няколко минути от известието на Европейска комисия е съумял да се съветва с компаниите в Германия и да удостовери, че интерпретациите на Комисията по отношение на заплащанията в рубли са допустими за тях.
Позицията на Комисията не е допустима. Все отново указът на Путин е анти глоба. Случаят е толкоз противоречив, че към този момент е достигнал най-високото политическо равнище сподели един от дипломатите, представен анонимно от ПАП.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР