На задържания снощи бизнесмен Велико Желев все още не са

...
На задържания снощи бизнесмен Велико Желев все още не са
Коментари Харесай

Все още няма повдигани обвинения на задържания снощи бизнесмен Велико Желев

На арестувания нощес предприемач Велико Желев към момента не са повдигани обвинявания, сподели за Българска телеграфна агенция юристът му Менко Менков. Той уточни, че изпълнителният шеф на „ Хидрострой “ е в ареста за 24 часа, след акцията в офисите на компания нощес.

Очаква се по-късно през днешния ден материалите да бъдат докладвани в Районната прокуратура в София и да бъде взето решение дали и какво обвиняване да бъде повдигнато а Желев, както и дали да бъде освободен от ареста. По случая е формирана кореспонденция в Първо Районно ръководство в столицата по сигнал за насила.

Действията на полицията продължиха съвсем до среднощ. Полицията арестува ръководителя на съвета на шефовете на „ Хидрострой “ Велико Желев. Компанията е постоянен адресат на огромни публични поръчки за инфраструктурни обекти.

Припомняме, че вътрешният министър Иван Демерджиев заяви за следствия на корупция, свързани със градежа на пътища. Той сподели, че Министерство на вътрешните работи е открило нещо „ смущаващо “ в хода на инспекциите по автомагистралите и даде образци: незадоволително количество асфалт, неспазени софтуерни правила и некачествени материали.

Часове преди ареста през вчерашния ден прокуратурата заяви, че е поискала от Министерство на вътрешните работи и от Министерството на районното развиване информация за нередности в строителството на пътища, в това число и във връзка с автомагистрала „ Хемус “ и на Северната скоростна дъга на София.

Претърсването е осъществено по едно и също време в къща на предприемача във Варна и в офиса на „ Хидрострой “ в София на бул. „ Цар Освободител “. Желев се е намирал в столичния офис, откъдето е отведен в ареста към 22.30 часа.
Кой е Велико Желев?
Велико Желев е някогашен шеф на организация „ Пътна инфраструктура “ (АПИ). Той е назначен на този пост по времето на държавното управление на Симеон Сакскобургготски (2001-2005). По време на тройната коалиция сред 2005-2009г., Желев е консултант на министъра на районното развиване Асен Гагаузов.

В момента е ръководител на съвета на шефовете на компания „ Хидрострой ”. Фирмата, която е учредена през 1962 година, се занимава главно с асфалтиране на пътища, поправки и зимно поддържане.

„ Хидрострой “ е една от фирмите, получили от държавната компания „ Автомагистрали “ поръчки по така наречен „ инхаус процедура “ – развой на непосредствено възлагане без осъществяване на конкурс.

Фирми на Желев вземат участие в строителството на Северната скоростна дъга на София и на автомагистрала „ Хемус “, където „ Хидрострой “ е вторият максимален адресат на предплатени заплащания. Компаниите му вземат участие и в ремонта на Аспаруховия мост във Варна, на ул. „ Шести септември “ в София и други.

„ Хидрострой “ е и в консорциума, който завоюва публичната поръчка за 360 млн. лв. за строителство на тунел под Шипка.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР