На всеки се е случвало да се сблъска с манипулативни

...
На всеки се е случвало да се сблъска с манипулативни
Коментари Харесай

Как да се справим с токсични хора и колеги? Модерна психология с Анна Тодорова

На всеки се е случвало да се сблъска с манипулативни и прочувствено враждебни хора. Би било отлично, в случай че можете да отстраните такива персони от живота си и да се заобиколите с положителни и честни хора. Разбира се, това не всеки път е допустимо. Случва се да работим, да учим или да живеем с такива хора и от време на време те имат власт над нас, което и попречва отделянето ни от тях.

Как да разпознаем токсичните хора?

Токсичните хора работят с способи, посредством които получават мечтаното от тях. Те постоянно се откриват на позиции, където могат да употребяват тези способи, като управителни длъжности.

Има разнообразни типове токсични хора. Един подобен образец са харизматичните персони, които в началото основават усещане на благи и занимателни персони, само че в процеса на взаимна работа стартират да употребяват насмешки, цинизми, обиди, завеждат интриги и изискват внимание върху себе си и техните потребности. Друг вид са садистите, които изпитват наслаждение да изтезават другите. Това нормално е в резултат на техните комплекси, ниско самочувствие и потребност да се усещат “на върха ”.

Обикновено интуитивно усещаме тези хора, тъй като на тях им липсва достоверност. Те употребяват дейно манипулативни способи, неистина и напън. За тях е доста значимо да надвиват, употребявайки всеки ваш слаб миг против вас. Ако един път сте позволили неточност, те ще я загатват всякога, когато им се противопоставяте, с цел да ви потвърдят, че тяхното недопустимо държание е сходно на вашето и би трябвало да бъде признато без рецензия. Такива хора се опитат да наподобяват добре като ви карат да се чувствате зле вие.

Те постоянно се обкръжават от хора с ниска самокритика, които имат предпочитание да угодят. На работното място могат да спрат развиването и творчеството на групата, тъй като за тях е значимо вниманието да е върху тях, и виждат всеки различен като конкуренция. Поради това постоянно прекъсват продуктивни диалози и подлагат на критика положителни хрумвания, с цел да може тяхната концепция да бъде призната и те да са център на вниманието.

Как ни се отразяват токсичните хора?

Тези хора предизвикат у нас тревога, а в някой случаи ни довеждат до цялостен прочувствен срив. Предизвикват у нас обособяване на нараснало количество кортизол, което потиска имунната система и основава условия за възникването на голям брой заболявания и психологични разстройства.

В практиката ми имам случай на клиентка, чиято еднаквост и самочувствие бяха безусловно смачкани от началник, който я бе малтретирал прочувствено в продължение на години. Това беше довело при нея посттравматичен стрес и съществени здравословни проблеми. Важно е да не подценявате евентуално пагубния резултат на токсичните хора!

Методи за справяне

Ако имате опция, е значимо да промените работното място или обкръжението, където имате контакт с токсични хора и да потърсите поддръжка на доброжелателни другари, както и експерти, с цел да прецените вашите благоприятни условия.

Когато сме незаслужено подложени на критика или употребявани от отровен човек, по-често реакцията ни е от нездравословния вид отговор. Първият е – интернализираме критиката. Тогава, даже и да не е несправедлива, позволяваме мисълта: „ За нищо не ставам, той е прав “, което е тип бездейност. Във втория случай физически или вербално атакуваме токсичния човек – това е демонстрация на експанзия. Друга реакция, изключително в случай че токсичният човек има престиж над нас, е да „ създадем мръсно зад тила му “ или разпространяваме злословия, което е тип пасивна експанзия. Нито един от тези способи не ни оказва помощ да решим казуса си и се почувстваме добре в дълготраен проект.

Асертивният способ на държание се счита за най-ефективната реакция. Тогава разграничаваме индивида от казуса. Изисква се умерено да изясним кое характерно деяние на токсичния човек основава напрежение у нас и за какво ни кара да се усещаме по избран метод. Следва да си дадем сметка за следствията, в случай че това поведение не се промени.

Разбира се, нашата реакция зависи от обстановката. Понякога няма по какъв начин да адресираме казуса непосредствено, примерно тъй като работата ни зависи от този човек. В подобен случай е значимо да идентифицираме мисълта, която ни кара да се усещаме потиснати, смутени или ни ядосва и да я сменяем с по-здравословна. Например да сменяем „ Бясна съм, този човек ме направи за смях, говорейки за грешката ми пред всички. “ с „ Изреченото пред всички единствено демонстрира, че няма положителни отзивчиви умения, което ще му попречи в кариерата. Аз ще приема единствено тази част от рецензията, която ми оказва помощ да се развия, останалото няма значение за мен. “

Важно е да осъзнаете, че само вие носите отговорност за личните си страсти и никой не може да ви накара да се „ чувствате зле “, в случай че не го допуснете. Добре е да назовете чувствата, които изпитвате и да разпознаете мисълта зад тях, която предизвика да се чувствате по този начин и коригирате точно нея.

От значение е да не приемате нищо персонално, тъй като токсичните хора се държат по единствения метод, който познават и който постоянно им е служил в живота. Разгледайте индивида настрана от дейностите му: вие нямате проблем с токсичния човек, а с съответни негови дейности, които може да посочите.

Подходете дипломатично и обяснете какви ще са следствията, в случай че продължи сходно държание, като употребявате топъл, спокоен звук.

Хубаво е да идентифицирате и позитивните качества на токсичния човек и да ги погледнете с емпатия и схващане, което ще понижи отрицателните ви усеща към него. Споделете какво харесвате и цените у него, с цел да подсилите резултата на думите си.

Важно е да сте наясно, че той или тя може да не се промени и да не ви изслуша.

Ако токсичният човек непрекъснато се оплаква, откакто изразите схващане, попитайте го по какъв начин счита да се оправи с казуса. Не се поддавайте на желанието му непрекъснато да го съжалявате и успокоявате, тъй като в случай че не поставите граница, недоволството ще е непрекъснато.

Съветвам ви да не интернализирате неговото злощастие. Защото токсичните хора имат навика да ревизират какви са вашите граници, с цел да придобият визия до каква степен могат да ви „ работят “. Запомнете, токсичните хора са виновни за себе си, своите страсти и дейности. Поставете граници: може да работите дружно, без да имате връзка отвън професионалната.

Важно е да си дадете сметка и какво е във опциите ви да контролирате и какво не. Бъдете откровени и достоверни в връзката си.

Опитайте се да обикнете токсичния човек. Това звучи необичайно, само че тук не става дума за сантиментална любов, а откровено да пожелаете положителното на индивида, без да го съдите. Обикновено гледаме на токсичните хора като неминуем проблем, който ни стресира. Нека да ги приемем с схващане и като хора, които са се появили в живота ни, с цел да ни дадат опция да израснем и да подобрим нашите отзивчиви умения и отношение към себе си.

Инфо: Puls.BG

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР