На всеки му се е случвало да му се завие

...
На всеки му се е случвало да му се завие
Коментари Харесай

Как да преборим световъртежа

На всеки му се е случвало да му се завие свят. Дали при внезапно изправяне или откакто е изпил 1-2 чаши вино. Това зашеметяване обаче, няма нищо общо със световъртежът, който се дължи на заболяване на вестибуларния уред, познато като вертиго или вестибуларна дисфункция. 

Вестибуларният уред е центърът на нашето равновесие, който се намира във вътрешното ухо и е разграничен на два центъра – в лявото и в дясното ухо. Благодарение на тези центрове ние можем да стоим устойчиво и да се движим в права линия, без да залитаме. Когато функционалността им е нарушена, човек губи равновесие, стартира да залита  в разнообразни направления и постоянно се нуждаят от непозната помощ, с цел да върви. Но какви са аргументите, които водят до това положение?

Специалистите са на мнение, че в множеството случаи проблеми с вестибуларния уред се следят през зимния сезон, когато хората си стоят повече у дома и прекарват доста часове пред компютъра или в гледането на телевизия. Обездвижването, неналичието на витамини и подлагането на строги диети, намаляването равнищата на кръвната захар също могат да доведат до вестибуларни нарушавания. И защото това са все неща от нашето всекидневие, някои от които няма по какъв начин да отстраняваме, то би трябвало да потърсим различен метод, с цел да предотвратим това положение. Какво можем да създадем?
Защо може да ви се вие свят и би трябвало ли да посетите доктор
Виенето на свят се дефинира като чувство за сериозна уязвимост, заблуда, че вие самите се въртите в кръг, несигурно състояние на основата...
Прочети повече
Както споменахме тв приемникът и компютърът са сред  аргументите за появяването на световъртеж. Това до някъде се дължи на оптикокинетични предавания, които преминавайки през очите доближават до продълговатия мозък – мястото, където се намира центърът на равновесието. За да се предпазим от това нездравословно влияние, е добре да понижим времето за гледане на телевизия, а в случай че работим с компютър, на всеки половин час би трябвало да даваме отмора на очите и мозъка си най-малко за 15 минути. През това време можем да вперим взор далеко в пространството, което ще ни помогне да изразходваме натрупалото се в очите напрежение.

И въпреки всичко по какъв начин можем да се оправим със световъртежа, в случай че изпаднем в такова положение?

Най-добрият лек в този случай е почивката.  Ако обърнете внимание на казуса още първоначално можете да се справите с него доста по-бързо и елементарно. Специалистите предлагат да се одобряват доста витамини, от всички групи, както и минералите калций, манган и калий.  В едно с тях в менюто си е добре да включите месо и риба, които са доста потребни за мозъка, тъй като съдържат доста аминокиселини. Всичко това, съчетано с чист въздух, тишина и успокоение ще ви помогне да се почувствате доста по-добре.

Статията има осведомителен темперамент и не може да замести прегледа при доктор – експерт! Не предприемайте каквито и да било дейности, без първо да сте се посъветвали с лекуващия си доктор!

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР