На Велики четвъртък от Страстната седмица, най-младото старозагорско училище –

...
На Велики четвъртък от Страстната седмица, най-младото старозагорско училище –
Коментари Харесай

Да последваш примера на великия учен е най-голямото вдъхновение за учениците от ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“

На Велики четвъртък от Страстната седмица, най-младото старозагорско учебно заведение – Професионалната гимназия по компютърни науки и математически разбори, посрещна с огромно неспокойствие своя патрон, проф. Минко Балкански.

Известният академик, извървял дълъг и сполучлив път от Оряховица до Париж, е един от най-големите другари на компютърната гимназия. Проф. Балкански с голямо предпочитание оказва помощ да се реализира концепцията Стара Загора да има свое профилирано учебно заведение, в което деца със заложби и интерес към новите технологии да станат положителни експерти в компютърните науки.

Дългоочакваният посетител за четвърти път се срещна с възпитаниците на гимназията, само че за първи път в новия ѝ дом – обновената, чиста, просторна, съвременна и уютна постройка на учебното заведение. Учениците и учителите го посрещнаха в духа на старите български обичаи – с самун и сол, със здравец. Децата приветстваха госта с овации и свежи пролетни цветя, набрани особено от тях. Проф. Балкански мина през шпалира от усмихнати младежи, които му поднасяха лалета и люляк от българските градини – сърдечен жест, който го трогна надълбоко. Учениците му сервираха алегоричен подарък – специфичен приветствен адрес със стихотворението на Ивайло Балабанов „ Принос към европейската история “, подариха му и кошничка с пъстри великденски яйца – както повелява традицията на този ден. Ансамбълът за национални песни и танци „ Зорница “ при Народно читалище „ Св. Климент Охридски 1858 “ поздрави госта с осъществяване на лазарски песни, танци и наричания.

Проф. Балкански с голямо наслаждение и неспокойствие прегледа новите, съвременно обзаведени класни стаи и компютърни кабинети. Срещна се и с първите четири паралелки в учебното заведение, а младежите с любознание и почит към личността на професора задаваха своите въпроси – за пътя му в огромната просвета, за връзката му с България, за смисъла на благотворителността… „ Най-ценното владеене на един човек е знанието, по тази причина не пестете време и сили за вашето обучение – то ще ви се отплати многократно! “ – с тези думи се обърна проф. Балкански към възпитаниците на ПГКНМА, която с чест носи неговото име. Гостът нямаше по какъв начин да скрие удоволствието и насладата си от видяното, а и от срещата си с интелигентните и сърдечни младежи, които с интерес питаха и слушаха за живота на един невероятен българин, издигал десетилетия наред престижа на България в научната област.

На 26 април от 18.00 часа в Република България „ Захарий Княжески “ следва премиерата на документалния филм за пътя на проф. Минко Балкански в света на физиката. Възпитаниците на ПГКНМА, носеща неговото име, отново ще бъдат там, тъй като образецът на техния патрон постоянно е въодушевяващ и инфекциозен.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР