На Великден необикновена нова църква носи духовна утеха на жителите

...
На Великден необикновена нова църква носи духовна утеха на жителите
Коментари Харесай

Възстановиха разрушена православна църква в украинско село

На Великден невероятна нова черква носи духовна разтуха на жителите на украинското село Липивка. Преди две години тя е била превърната в убежище. В нея хората са се криели от бомбите и снарядите. 

 
Късмет е, че жителите са имали ключове и са могли да се скрият тук. 
Генадий Харковски, духовник

Двуседмична руска окупация оставя селото опустошено, а самият храм - полуразрушен. " Покров на Пресвета Богородица " е един от 129-те украински религиозни обекта, потърпевши от войната, регистрирани от културната организация на Организация на обединените нации - ЮНЕСКО. Работници започват да поправят вредите по постройката, извисяваща се над селото. Ярките разноцветни панели, украсяващи стените и тавана, са направени от художника Анатолий Криволап. 

 
За да отидеш в църквата, да се срещнеш с Бог, би трябвало да е празник, по тази причина използвах доста цветове. Реших да оставя следите от снаряди като спомен за бъдещите генерации. 
 Анатолий Криволап, художник

Работата по възобновяване върви постепенно. При експлоадирането на войната милиони украинци напущат страната, в това число строители и занаятчии. Град Липивка е освободен при започване на април. Оттогава сраженията са съсредоточени в източната и южната част на Украйна, въпреки че атаките с ракети са непрекъсната опасност. Източноправославните християни честват Великден по-късно от католическите и протестантските църкви, защото употребяват друг способ за пресмятане на датата. Голяма част от украинците се определя изповядва източноправославната деноминация на християнството, макар че самата църква е разграничена. Много миряни принадлежат към самостоятелната Православна черква на Украйна, с която е обвързвана църквата в Липивка. Другата черква - Украинската православна - е останала лоялна на Руския патриарх. 

Докато Украйна отбелязва третия си Великден по време на война, църквата в Липивка е съвсем изцяло възобновена. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР